Är detta platsen där den nya arenan skall byggas?
Är detta platsen där den nya arenan skall byggas?

Kristineslätt utreds vidare för arenan

Fortsätt att utreda alternativet med en ny huvudarena på Kristineslätt. Det är beskedet från kommunens politiska ledning till gruppen som utreder olika alternativ för idrottsarenor i Falkenberg.

ANNONS
|

Utredningen som redovisades för kommunstyrelsen arbetsutskott i går har sin bakgrund dels i ett uppdrag att göra en helhetsutredning kring Kristineslättsområdets idrottsanläggningar, dels i de omdiskuterade krav som har ställts från Svenska Fotbollförbundet, SvFF, på arenor för spel i Superettan från och med 2014. Samtidigt har man utrett hur man ska lösa lokalfrågorna för parkavdelningen, som i dag också finns i området.

Att man nu riktar in sig på alternativet Kristineslätt skall inte tolkas som något beslut om investering:

– Nej, vi har inte satt ned foten mer än att vi har sagt att det är Kristineslätt som vi skall utreda vidare, understryker kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson.

ANNONS

Investeringarna skulle för Kristineslättsalternativet landa på 72 miljoner kronor. Därtill kommer 35,5 miljoner för att tillgodose lokalbehov för en samlad parkavdelning. Så Wernersson understryker att de 107 miljonerna kan inte bara kan anses belasta idrotten.

Även två andra alternativ har utretts av den nio personer starka gruppen med kommunchefen Rolf Landholm som ordförande. Det handlar dels om att rusta upp nuvarande Falkenbergs IP för att uppfylla kraven från SvFF, dels om att bara göra de investeringar som de kommunala behoven kräver.

IP-alternativet skulle sluta på 47 miljoner, och föra med sig kostnader för att tillgodose kommunens behov på Kristineslätt med ytterligare 43,3 miljoner, summa drygt 90 miljoner.

Detta skulle spoliera två säsonger för fotboll och friidrott som skulle få svårt att hitta ersättningsarenor. Det skulle dessutom kräva intrång i den intilliggande Hertingskogen för att kunna bygga en ny läktare. Svårigheten att svälja mer trafik på Hertingsområdet ses också som en begränsande faktor.

Det tredje alternativet, kommunala minimibehov, skulle landa på en totalkostnad på drygt 33 miljoner. Då skulle arbeten bara göras på Kristineslätt, med nya lokaler för parken och en ny fotbollsplan med en enkel läktare. SvFF:s krav skulle inte uppfyllas, och det vore en för alla parter kortsiktig lösning.

ANNONS

En fråga som låter sig ställas är förstås hur ett förbund kan kräva lydnad och investeringar av landets kommuner utan att betala själva. Inte minst Mari-Louise Wernersson har ju reagerat på detta:

– Ja, det vore ju rimligt att förbundet är med och betalar med de krav som de har nu. Vi hoppas att det kommer en ny förbundsordförande som man kan tala med när Lagrell avgår. Sedan hoppas man förstås också på att det lokala näringslivet har intresse av att vara med och sponsra, säger Wernersson.

Oppositionsrådet Gerry Norberg (S) menar att det är avskräckande summor det handlar om:

– Det är utpressning av fotbollsförbundet! Jag har svårt att se hur vi ska kunna avsätta så mycket pengar när vi inte har råd till personal i skola och omsorg, och dessutom är det pengar som måste lånas upp. Men vi sade inte nej till att utreda vidare, vi vill ha ett underlag innan vi beslutar, understryker Norberg.

Alternativet Kristineslätt skulle innebära spelstart där våren 2016, om man bygger om på IP skulle bollen kunna rulla där ett år tidigare. Om underlaget på den nya, eller omlagda, huvudarenan ska vara konst- eller naturgräs, har man ännu inte tagit ställning till. Även om man satsar på IP så måste planen läggas om eftersom SvFF:s krav bland mycket annat innebär att markvärme måste installeras på planen.

ANNONS

ANNONS