Styrka och balans. Kung fu-läraren Li Shu-Sheng instruerar gruppen på kinesiska. Eleverna är mellan åtta och tio år och deltar i den kinesiska sommarskolan.
Styrka och balans. Kung fu-läraren Li Shu-Sheng instruerar gruppen på kinesiska. Eleverna är mellan åtta och tio år och deltar i den kinesiska sommarskolan.

Kung fu och kalligrafi på schemat

De spelar kinesisk flöjt, utövar kung fu och skriver kinesiska tecken. Den här veckan deltar barn och vuxna i olika åldrar i en kinesisk sommarskola.

ANNONS
|

Under en intensiv vecka pågår sommarskolan som arrangeras av Falkenbergs gymnasieskola i samarbete med systerstaden Shijiazhuang. Trots den lockande sommarsolen utanför är koncentrationen på topp. Kinesiska språket, kalligrafi, musik och kung fu står på schemat.

Matilda Sundin är åtta år och bland de yngsta av totalt 30 deltagare.

– Jag tycker det är spännande att få måla kinesiska tecken och kul att få prova på att spela kinesisk flöjt, säger hon.

Tillsammans med kompisen Alva Lorentzon Wolf­hagen deltar hon också i kung fu. I knallgula dräkter följer eleverna läraren Li Shu-Shengs rörelser och på korta kommandon förflyttar de sig kvickt i rätt position.

ANNONS

Lektionerna hålls på kinesiska, som en del av upplevelsen.

– Det är svårt att förstå ibland, men vi har en tolk så det går rätt bra ändå, säger Alva Lorentzon Wolfhagen.

De tre lärarna Cai He, Zhao Tie Zhus och Li Shu-Sheng är särskilt hitresa från Kina för att medverka. I skolans lektionssal för kinesiska, Confucius Classroom, delger läraren Lijia Song eleverna grunderna i kinesiska språket.

Sommarskolan är en fortsättning på förra årets undervisning i kinesiska och en satsning på att intressera ungdomar för kinesisk kultur, menar Maria Wolfhagen, rektor på Falkenbergs gymnasieskola.

– Vi vill utveckla samarbetet med Kina och sommarskolan är ett led i detta. Förhoppningen är att sommarskolan ska bli återkommande varje år. På lördag avslutar vi med en uppvisning av vad eleverna har lärt sig, säger Maria Wolfhagen.

ANNONS