Ledningen kontrar i dagiskonflikten

Ledningen delar inte den bild som de fackliga företrädarna målar upp av Ullareds förskola i gårdagens HN. Tvärtom är det färre barn på samma yta, samma personaltäthet och ett gott klimat när ledning och fack träffas.

ANNONS
|

Syftet med omorganisationen är att ge alla barn i Ullared samma möjligheter till barnomsorg. Redan för ett år sedan fick personalen skriftlig information om arbetet, enligt Britta Utter.

Enligt facken kom beskedet om sammanslagna arbetslag som en chock. Har ni varit tydliga nog?

– I dokumentet står det att arbetet innebär ”genomgripande förändringar som kommer att påverka alla arbetslag”. Jag kan inte se hur det hade kunnat vara tydligare.

På en punkt håller Britta Utter med om att situationen inte varit bra. Vid inskolningen i höst är det ovanligt många små barn, vilket gör arbetet slitsamt.

ANNONS

– Då träffades jag och arbetslaget och gjorde en plan. Jag satt med tills de var nöjda, säger hon.

Vad gäller platsbrist påpekar Britta Utter att det förra året var 50 barn i Furubackens lokaler, nu är det 39 på samma yta. Även om inte en ny avdelning öppnas är det inget som hindrar att lokalerna används fullt ut.

De fackliga representanterna beskriver en arbetsplats där personalen helt saknar förtroende för sin rektor och undrar varför inte verksamhetschefen Torbjörn Weihard på egen hand kontaktat personalen när situationen upplevts som låst.

– Självklart ingår det i min uppgift att komma ut och lyssna på personal men inte ta över rektors ansvar. Jag har valt att vara med på de heldagar som vi har med konsult. Jag är också öppen för att besöka för att se hur personalen hanterar den nya situationen, säger han.

Rektor Britta Utter vill inte heller i media bemöta den totala brist på förtroende som förts fram.

– Det är deras beskrivning som jag inte vill kommentera.

Hur kommer det sig att uppfattningarna om situationen skiljer sig åt så markant? Barn- och utbildningsförvaltningens chef Arja Holmstedt-Svensson tror att det till viss del har att göra med rädsla för förändringar.

– Vi är mitt inne i ett större förändringsarbete. Det här kan vara en del i den processen. Man har jobbat på ett sätt och känner inte igen sig i den nya organisationen. Förändringar är svårt.

ANNONS

Hon menar också att man måste ha klart för sig att det i slutändan är rektor som fattar besluten, utifrån de direktiv som finns.

En konsult har anlitats och pratar regelbundet med förskolepersonalen och ledningen tillsammans. Det upplevs som positivt av både ledning och fack och träffarna kommer att fortsätta.

De fackliga organisationerna, företagshälsovården och ledningen har kommit överens om att träffa personalen gemensamt för att arbeta vidare.

– Vi har olika perspektiv. Vi behöver bli bättre på hur vi kommunicerar internt och titta på uppdragstagarens och uppdragsgivarens ansvar, säger Torbjörn Weihard.

Någon tillbakagång till fyra avdelningar är inte att vänta. Omorganisationen ligger helt i linje med de övergripande tankar som finns och som Britta Utter tagit till sig, menar Arja Holmstedt-Svensson.

Vad händer nu?

– Det enda sättet att komma vidare är att prata, säger Arja Holmstedt-Svensson.

ANNONS