Inte glömt. Mari-Louise Wernersson minns Thorbjörn Fälldin med stolthet.
Inte glömt. Mari-Louise Wernersson minns Thorbjörn Fälldin med stolthet.

Mari-Louise Wernersson (C) minns Fälldin

Mari-Louise Wernersson (C), kommunråd i Falkenberg, fick beskedet om Thorbjörn Fälldins bortgång under lördagskvällen. – Jag minns honom med stolthet och värme, säger hon.

ANNONS
|

Thorbjörn Fälldin, tidigare Centerledare och statsminister, avled i sitt hem 90 år gammal på lördagskvällen. Även om dödsfallet inte kom oväntat för Mari-Louise Wernersson tycker hon att det känns sorgligt.

– Det är en jättestor statsman som har gått ur tiden och i Centerpartiet är vi oerhört stolta över det han har åstadkommit för Sverige, säger hon.

Hon minns när hon som barn besökte en partistämma i Jönköping. Fälldin upplevdes så annorlunda mot akademikern Palme.

– Fälldin kom från landet, han hade stora nävar och rökte pipa.

Ett annat minne är från hennes tid i CUF. En debattduell i en sporthall i Kalmar tog Fälldin hem. Där satt Mari-Louise uppe under taket och var mycket imponerad.

ANNONS

– Han bröt den socialdemokratiska dominansen när han blev statsminister 1976. Då blev det äntligen en politisk förändring i Sverige. Det var viktigt för vårt land.

Hon var då elva år gammal och kunde namnet på alla ministrar i Fälldins regering. Att Fälldin lyfte fram kvinnor är något Wernersson ser som positivt.

– Han var framsynt på det viset. Eftersom han hade en bakgrund från landet var han van vid att jordbrukarpar brukade dela på arbetsbördan.

Wernersson nämner också hans insatser för att få satsningen på förnyelsebar energi att komma igång och kärnkraftsmotståndet som han var känd för.

Mari-Louise Wernersson sitter i verkställande utskottet i partiledningen. När Fälldin fyllde 90 år i april gav de honom en utställning om hans livsgärning. Den blir nu en minnesutställning som går runt i landet. Under året kommer den att komma även till halländska bygdegårdar.

ANNONS