Med fokus på att vara i stället för att göra

Vi är födda till att vara harmoniska och kärleksfulla varelser. Under livets gång tappar många bort sig på vägen. Men det behöver inte vara så, menar Kathja Rosberg, som fann lyckan och sitt ”hemma” i skogsbrynet mellan Gunnarp och Ätran.

ANNONS
|

Solen strålar över grantoppar och blåbärsris. I ett stort hus i Tokalynga lever Kathja Rosberg tillsammans med maken Patric och tre hundar. Här finner hon ro.

Det var för drygt sex år sedan som de stod i hallen på den sunkiga heltäckningsmattan och upplevde att de hade kommit hem. Innan dess hade livet mest bestått av ”en grå geggamoja” med plikter och krav.

Kathja Rosberg är född och uppvuxen i Göteborg. Hon gifte sig ung och fick tre barn inom loppet av tre år. I ett liv fyllt av måsten insåg hon att hon inte skulle kunna göra en förändring där hon var. Efter många års äktenskap skilde hon sig. Trots att hon varken hade jobb eller bostad bar hon med sig det som hon lärt sig som liten – det löser sig alltid.

ANNONS

– Jag bodde hos min syster i ett par månader innan jag fick lägenhet. Första natten i mitt nya hem sov jag på två täcken på golvet och var genuint lycklig för jag visste att det var nu det gällde, säger Kathja.

Hon bröt upp från ett liv där hon sett till andra före sig själv och med en längtan om att bli hel och hitta hem började hon gå sin egen väg. Efter en tid träffade hon blivande maken Patric som blev en viktig del i förändringen.

– Han hjälpte mig att se möjligheter i stället för hinder. Dessutom kom jag i kontakt med Attraktionslagen som i korthet innebär att det du fokuserar på får du mer av. Jag började inse att jag kan påverka och skapa mitt liv. Det jag inte är nöjd med kan jag ändra på, säger Kathja.

Kathja är utbildad socionom och jobbar i dag med kriminella missbrukare med psykiska besvär på ett behandlingshem utanför Ullared. Parallellt med detta föreläser hon och vill gärna se sig i rollen som inspiratör. Det hon verkligen brinner för är att vi alla ska må bra. Och hon börjar i sig själv.

– Vi har ett inre vägledningssystem som talar om för oss om vi är på banan eller inte. När jag lyssnar till mitt inre kan jag känna vart jag är på väg. Känns det bra, är det bra. Det viktiga är att våga tro på sig själv och sin egen förmåga att känna in vad som är rätt i stunden.

ANNONS

Det handlar om att vara i stället för att göra. Kathja menar att låta vara är livets största utmaning. Men vi kan skapa vår framtid åt det håll vi vill om vi behåller fokus på det som är nu.

– Genom att ta kontroll över det jag tänker och känner får jag kontroll över mitt liv. Det viktigaste är inte vilket hus eller vilken bil jag har, utan det är hur jag känner för det jag har. Det spelar ingen roll hur livet ser ut omkring dig, bara du mår bra, säger Kathja.

Men förändringar tar tid och det gäller att vara tålmodig.

– Dra ner på tempot, gå ut i naturen, meditera eller gör något du tycker om, det är då du lyssnar till dig själv. Och sluta inte. Det har tagit tid att bli den du är och det tar också tid att förändra.

Vi har alltid möjligheten att välja förhållningssätt och att det är så vi finner harmoni, menar hon. Själv börjar Kathja ofta dagen med en stunds stillhet i tacksamhet, gärna ute i granskogen tillsammans med hundarna.

– Jag oroar mig nästan aldrig längre utan väljer att lägga fokus på det som är nu och att vara tacksam över det jag har. Jag hoppas jag kan inspirera andra till att också göra det som får dem att må bra, säger Kathja.

ANNONS

Född: 1969 i Göteborg.

Bor: I ett hus på landsbygden i Tokalynga utanför Ätran.

Familj: Maken Patric, barnen Jesper, Josefin och Karolina samt bonusbarnen Marcus och Daniel.

Yrke: Behandlingsassistent, föreläsare och personlig coach.

Utbildning: Socionomutbildning samt kurser inom KBT, motiverande samtal och konflikthantering.

Intressen: Läsa, vara i naturen, brinner för att må bra och att inspirera andra till detsamma.

ANNONS