förlustaffär. Kommunen borde ha fått betydligt mer betalt för tomten, anser Mats Dahlbom som överklagat affären till förvaltningsrätten i Göteborg.
förlustaffär. Kommunen borde ha fått betydligt mer betalt för tomten, anser Mats Dahlbom som överklagat affären till förvaltningsrätten i Göteborg.

Menar att kvarteret såldes för billigt

I maj fattade kommunfullmäktige beslut om försäljning av marken vid den gamla bensinstationen på Holgersgatan. Nu överklagas beslutet - kommunen borde fått mer betalt.

ANNONS
|

Försäljningen av marken i kvarteret Hjulet har varit aktuell länge. I mars 2009 slöt kommunen ett avtal med Norcap A/S som äger gallerian vid Stortorget. Norcap ville förlänga gallerian mot Falkhallen och därmed få mer butikslokaler. Utöver det skulle bostäder och kontorslokaler byggas i området.

Läs även: Wernersson: ”Det är mycket beklagligt”

I ramavtalet bestämdes att företaget skulle betala 7,5 miljoner kronor för marken och därutöver stå för plan- och exploateringskostnader och tomträttsavtalet med Shell.

Kommunen begärde alltså aldrig in anbud på marken, något som bland andra fastighetsbolaget Julvihus reagerade på. Julvihus äger flera fastigheter i Falkenberg som Grand Hotel, Hwitan, Söderbro center - men också Arbetsförmedlingens fastighet i kvarteret Hjulet. I ett brev till kommunen i december 2012 erbjöd sig företaget att betala ”betydligt mer” för marken, något som skulle vara möjligt i och med att ramavtalet löpt ut.

ANNONS

Kommunstyrelsen tackade nej till erbjudandet.

Efter en rad överklaganden vann detaljplanen laga kraft i vår, ett par år senare än beräknat, och i maj beslutade kommunfullmäktige om försäljning av fastigheten Hjulet 5 och del av Innerstaden 3:1. Totalt ska köparen, numera Hjulet Fastighets AB, betala 12,3 miljoner kronor.

Men köpeskillingen är alldeles för låg anser Mats Dahlbom, en skattebetalande falkenbergare som nu överklagat kommunfullmäktiges beslut till förvaltningsrätten i Göteborg. Genom överklagandet hoppas han få en sakkunnig bedömning av processen. Han anser att kommunen handlat fel vid försäljningen genom att inte bjuda ut marken till fler intressenter.

– Om man missade det i början av processen, så kunde man knappast missa det när man fick en direkt propå i december 2012. Att man tackade nej till att få ett betydligt bättre pris förstår jag inte.

Mats Dahlbom ifrågasätter också om en oberoende värdering av marken skett. Ett rimligt pris vore snarare 75 miljoner kronor, anser han och jämför med en annan fastighet som sålts i centrala Falkenberg av ett företag nära det som nu köpt Hjulet. Mats Dahlbom menar att kommunen genom hanteringen av försäljningen gjort en betydande ekonomisk förlust.

– Det hade ju räckt till en ordentlig bit av arenan man ska bygga, säger han.

ANNONS

Kommunen ska lämna ett skriftligt yttrande om händelserna till domstolen senast den 24 juli.

Läs också: Planen för kvarteret Hjulet får grönt ljus

ANNONS