Morups friskola vill vara en förebild

Föräldrarna tog över när skolans existens var hotad

ANNONS
|

– Jag hoppas att vi kan inspirera andra till att våga starta en friskola, säger Therese Mårtensson. Morups friskola lever vidare tack vare stort engagemang från personal och föräldrar.

Både kyrkan och skolan ligger mitt i byn. Skolbyggnaden från början av 1900-talet är q-märkt och Morupsborna har traskat hit för att läsa sig läsa och skriva i mer än 100 år. År 2000 var skolan nedläggningshotad och föräldrar ansökte om att få starta friskola.

–Jag arbetade här som lärare när friskolan startade och jag valde att vara kvar. Här fanns människor som vågade och ville satsa, säger Margareta Pedersen.

ANNONS

Hon är rektor på halvtid och undervisar i bild, slöjd och matte den andra halvan. Flera av de sex lärarna har varit anställda sedan starten 2002 och den som har kortast anställningstid har undervisat här i tio år.

–Det är en stabil arbetsgrupp och alla våra lärare är behöriga, säger Therese Mårtensson, ordförande för Morups friskola.

I dag går 55 elever på skolan. Det finns utrymme för några fler. Genom åren har elevantalet pendlat något vilket påverkar ekonomin eftersom barn- och utbildningsförvaltningen betalar ut elevpeng beroende på hur många barn som går på skolan.

–Här görs inga vinstuttag. Alla pengar går till verksamheten. I början var ekonomin periodvis dålig. Jag minns att föräldrarna ett tag fick bidra med två limpor per familj i veckan, förklarar Margareta Pedersen.

Styrelsen som består av åtta personer arbetar helt ideellt. Therese Mårtensson som är ordförande vågar inte räkna de timmar hon lägger ner på sitt arbete.

–Arbetet känns inte alls betungande, det är tvärtom roligt att få vara delaktig. Vi har ett gott samarbete i styrelsen och delar på arbetsuppgifterna, förklarar hon.

Morups friskola förbereder sig för att bli en F-6 skola. Skolinspektionen har godkänt en ansökan och när Falkenbergs kommun väljer att gått över till ny stadieindelning kommer friskolan att vara med. För att skolan ska kunna växa med ytterligare en årskull krävs nya resurser, bland annat utrymme för No och hemkunskap.

ANNONS

–– Vi jobbar med att lösa lokalfrågan och kommer bland annat renovera skolbyggnaden så att vi får fler klassrum. Eventuellt kommer vi också att få lov att hyra in oss i kommunens lokaler, säger Therese Mårtensson.

Nästan alla barn som bor i samhället går på friskolan. Men de räcker inte eftersom inflyttningen till Morup inte är särkilt stor. I dag kommer elever även från bland annat Glommen, Långås och från Tvååker i Varbergs kommun. Skolan ordnar skoskjuts för elever som bor långt bort.

– Vi är inte konkurrenter till Falkenbergs kommun. Vi har bra en bra dialog med förvaltningen och politikerna, säger Therese Mårtensson.

Morups friskola har ett ekologiskt och kulturellt tänk. Skolan har fått utmärkelsen Grön flagg för sitt miljöengagemang två gånger och skolan håller sig med egna höns. Eleverna har inte egna datorer.

– Vi är inte stenålders. Vi har iPads och annan utrustning i undervisningen, men eleverna har inte egna datorer. Vi vill heller ha levande lärare, säger Margareta Pedersen.

Skolan har även tillgång till skolsköterska, skolläkare, psykolog och kurator. Maten köps av en restaurang i Falkenberg, men styrelsen undersöker möjligheten att ha ett tillagningskök.

–Engagemanget för skolan är stort här i samhället och alla vill att skolan ska få finns kvar. Vi samarbetar med kyrkan och byalaget och all mat, förutom lunchmaten, köper vi från handlaren i byn, säger Therese Mårtensson.

ANNONS

Morups Friskola

Morups Friskola är en ekonomisk förening där andelar ägs av föräldrar, bybor och företag i byn.

Precis som de kommunala skolorna finansieras verksamheten av elevpengen

Morups Friskolas elever går i åldersblandade klasser: F-1, 2-3, 4-5.

Föräldrarna bidrar med städning och två fixardagar per läsår när skolans utrustning och annat, både ute och inne, ses över.

ANNONS