Källa: Falkenbergs kommun, Skovhus arkitektur
Källa: Falkenbergs kommun, Skovhus arkitektur

Niovåningshuset som förändrar stadsbilden

I kväll håller kommunen samrådsmöte om kvarteret Hjulet. I ett av stadens mest centrala kvarter vill man tillåta trettio meter höga niovåningshus, ”som skall anpassas till stadens skala och känsla”.

ANNONS
|

Falkenbergare kan återkommande höras beklaga sig över hur politiker och tjänstemän rumsterar om i deras stad utan omdöme och känsla och utan att de fått veta något. När så kommunen bjuder in till öppna samrådsmöten, dit alla är välkomna, brukar det bara infinna sig en handfull personer.

Så var fallet i februari 2010, när det första samrådsmötet hölls om Hjulet, kvarteret nordost om Stortorget, där den nu rivna brandstationen låg, liksom Bröderna Störbys mack. Där väntar stora förändringar av stadsbilden, de kanske största i Falkenbergs moderna historia.

Ikväll är det dags för ett nytt samrådsmöte. I två år har tankar diskuterats och bearbetats, idéer lanserats och ritningar reviderats tills kommunen nu anser sig ha ett genomtänkt förslag till hur kvarteret skall bebyggas.

ANNONS

Det rör sig om en mer än tvåhundra meter lång byggnad, som i huvudsak följer de omgivande gatorna (Nygatan och Holgersgatan) och kringgärdar en gård, som anlagts ovanpå en bottenvåning med butiker och parkeringsplatser. Mot Stortorget tillåts påbyggnad av två våningsplan, upp till sammanlagt fyra våningar.

Samma höjd skall hållas mot Nygatan, medan huset i kvarterets norra del, mot Falkhallen och kvarteret Repslagaren, tillåts resa sig upp till som mest 31 meters höjd. Det ger utrymme för nio våningar – som punkthusen vid Hjortsbergs centrum.

Ett så stort och högt hus skulle etablera en helt ny byggnadsskala i centrala Falkenberg, där nyligen kritiska röster höjts mot Fabos nybyggen i fem våningar på Möllevägsskolans gård. Kommunen har därför låtit göra ett gestaltningsprogram för Hjulet, fyllt av goda föresatser: ”bör utformas med omsorg”, ”särskild omsorg krävs”, ”stor omtanke krävs”…

Ansatsen är minst sagt ambitiös; kvarteret skall inte bara ”upplevas som en naturlig del av centrumbebyggelsen” utan också präglas av den småskaliga karaktär som utmärker Falkenberg. Det skall uppnås genom att byggnadskroppen delas upp i mindre enheter, med växlande höjder, varierad fönstersättning och ”välavvägd detaljrikedom”, så att ”kvarteret inte får karaktären av en monolit”.

ANNONS

Konsumhusets nuvarande fasad mot Nygatan har karaktär av klagomur. Det skapar otrygghet och i nybygget måste, enligt förslaget till detaljplan, minst 40 procent av fasadlängden utgöras av trapphus, butiker, kontor eller andra lokaler med fönster i gatuplanet.

Holgersgatan är en av stadens hårdast trafikerade gator och ”inte anpassad till en innerstadsmiljö”. Med utbyggnaden av Hjulet förväntas trafiken öka, och gatan kommer därför att smalnas av genom en mittremsa.

Fullt utbyggt enligt förslaget kommer Hjulet att tillföras cirka 145 lägenheter (bostadsrätter), en livsmedelshall i anslutning till den förlängda gallerian, flera mindre butikslokaler och kontorsytor. Detaljplanen förväntas ligga klar i slutet av 2012.

ANNONS