Parkering i Hwitans trädgård – trots allt

Kommunen sa nej, men fick bakläxa av mark- och miljödomstolen.

ANNONS
|

Våren 2015 sökte fastighetsägaren Julvihus bygglov för 20 parkeringsplatser på värdshuset Hwitans innergård.

De ville bland annat byta ut gräsmattan vid scenen mot hårt underlag och göra porten mot Ågatan så bred att den kan tjänstgöra som infart för bilar.

Flera aktörer avrådde från planerna. Kulturmiljö Halland ansåg att det skulle skada fastighetens kulturhistoriska värde. Gatu- och trafikenheten tyckte inte att det var förenligt med kommunens krav på trafiksäkerhet och sikt vid utfarter. Bostadsrättsföreningen i grannhuset fruktade att tomgångskörning på parkeringen skulle medföra avgaser i deras ventilationssystem.

Politikerna i bygglovsnämnden beslutade att avslå ansökan. Julvihus överklagade till länsstyrelsen, som också sa nej.

ANNONS

Men mark- och miljödomstolen gjorde en helt annan bedömning och rev upp beslutet. Enligt domstolen strider parkeringsplatser i trädgården inte mot den gällande detaljplanen. Dessutom ansåg domstolen att det kulturhistoriska värdet är kopplat till att det finns ett aktivt värdshus på fastigheten och att en förutsättning för att det ska kunna fortsätta så är att gästerna har tillgång till parkering.

– Domstolen har haft en annan uppfattning än oss och då får vi vika oss för det, säger bygglovsnämnden ordförande Bo Gustafsson (M).

I slutet av augusti beviljade nämnden bygglov för en parkering som får användas under perioden september-april varje år. Men eftersom den ursprungliga ansökan handlade om perioden september-maj fick bygglovsnämnden ta ett nytt beslut på sitt oktobersammanträde.

Och det tycks ha varit en motvillig nämnd som gick fastighetsägaren till mötes.

– Behovet av parkeringsplatser finns naturligtvis. Men samtidigt är det lite tragiskt att öppna upp den gamla miljön på det här sättet, säger Bo Gustafsson.

Under hösten har ingången mot Ågatan breddats och blivit infart för bilar. Redan nu fungerar den del av innergården som är belagd med sten som parkering för värdshusets gäster. Enligt Håkan Larne, den arkitekt som ritat planerna kommer gräsmattan framöver att bytas ut mot uppbruten marksten som man kan plantera gräs i.

ANNONS

– Man brukar ha det när man vill att det ska se ut som en gräsyta men vara körbart för bilar, säger han.

Alf Andersson, som driver Hwitan och Grand Hotel, är glad över att parkeringen blir verklighet.

– Vi har hundra rum och har haft ett jätteproblem i och med att kommunen tagit bort så många parkeringar framför Grand. Utan parkeringsmöjligheter är det svårt för ett hotell att överleva i dag, säger han.

Fakta: Hwitans parkering

Det beviljade bygglovet innebär att Julvihus får anlägga 20 parkeringsplatser i nedre delen av Hwitans trädgård.

Trädgården ska bara vara parkering under perioden 1 september-31 maj varje år.

Gräsmattan framför scenen ska ersättas med uppbruten marksten som det kan växa gräs i.

Infarten mot Ågatan har redan gjorts 1,5 meter bredare. Den smidesöverliggare som tidigare prydde infarten är bortplockad, men ska av ansökningshandlingarna att döma sättas tillbaka när den anpassats till den nya bredden.

ANNONS