Patrik kan sitt yrkes historia

Patrik Thunholm är en polis som sitter inne. Han sitter inne med en diger kunskap om polisens historia. - Det är inte så många som delar mitt intresse, säger Patrik när HN dyker upp med nyfikna frågor.

ANNONS
|

Falkenberg. Patrik Thunholm bor med sin familj i en nybyggd villa nära havet. Det är ett rejält tilltaget hus, och tur är det, för gästrummet blev ganska snart efter inflyttningen omgjort till ett minimuseum. Det rymmer alla de föremål, stora som små, som Patrik Thunholm samlat ihop.

- Jag lägger all min fritid på min samling, säger Patrik Thunholm som alltid varit intresserad av historia. Han började sin yrkeskarriär som militär, sökte sig efter ett tag till den civila världen och arbetade inom skolan innan han utbildade sig till polis.

- Jag började samla på polishistoriska saker när jag gick på Polishögskolan. Jag såg i en annons i en personaltidning att en polis i Uddevalla ville sälja en hjälm.

ANNONS

I dag finns det många hjälmar i Patriks samling, liksom uniformer, uniformsknappar, visselpipor, batonger, modellbilar, med mera, med mera.

- Jag köper oftast på auktioner på Internet och kollegor som vet att jag samlar ger mig ibland saker de haft hemma.

Inte nog med att Patrik samlar och vårdar. Han kan och vet dessutom allt som är värt att veta om polisväsendets historia och följer sina fynd bakåt i tiden för att hitta varje föremåls speciella ursprung och användningsområde. De föremål han samlar kommer från hela landet, och för den som inte visste det kan vi avslöja att fram till 1950-talet hade konstaplarna stadsvapnet i den stad de tjänstgjorde i ingjutet i sina uniformsknappar. Många varianter på sådana har letat sig hem till Patrik. Det har också en telefon från 1933 som fortfarande fungerar. Den ingick en gång i tiden i utrustningen i en av de många poliskiosker som började dyka upp på 1920-talet.

- När städerna växte behövde de patrullerande poliserna någonstans att äta sin lunchmat och koppla av en stund. Då växte poliskioskerna upp. I dem fanns en telefon som det gick att ringa efter hjälp på. Det kunde även allmänheten gå in i kiosken och göra när polismannen var ute på uppdrag, förklarar Patrik.

ANNONS

Det börjar se lite trångt ut i gästrummet hemma hos Thunholms, men Patrik är inte nöjd. Överst på önskelistan står en polissabel av 1899 års modell.

- Den finns på stationen i Falkenberg.

Mer på Patriks hemsida:

www.polishistoria.se

ANNONS