Personalflykt på Solhaga äldreboende - chef lämnar

Det har stormat om Falkenbergs flaggskepp Nya Solhaga sedan starten i oktober ifjol. Nu, sex månader senare, har 16 personer sagt upp sig, anhöriga har anmält boendet och enhetschefen har valt att lämna sin tjänst.

ANNONS
|

I oktober 2020 öppnade Falkenbergs kommun dörrarna på ett nytt äldreboende för 130 miljoner kronor. Boendet är en utbyggnad på Solhaga äldreboende och de fyra nya avdelningarna med 45 platser kallas för Nya Solhaga, eller Solhaga två.

Med spaavdelning, handplockad personal och demensavdelningar med specialutbildade undersköterskor såg framtiden ljus och modern ut i verksamheten.

I dag har drygt sex månader gått sedan invigningen och sett från utsidan har verksamheten i kommunens flaggskepp fallit ihop som ett korthus.

Av de 36 undersköterskor som var med från start är det i dag 16 som valt att säga upp sig.

ANNONS

Personalen: ”Väldigt jobbigt att se de äldre må dåligt”

Tidningen har pratat med anställda och före detta anställda på boendet. Enligt dem rör bristerna sig om en låg bemanning, vikarier utan erfarenhet, en schemaläggning som inte ger tid för vila mellan pass och bristande ledarskap i organisationen.

– Halva styrkan har sagt upp sig och vikarierna har inte alltid rätt erfarenhet. Jag går med en klump i magen till jobbet nästan varje dag. Kommer jag jobba med någon erfaren i dag eller kommer jag behöva arbeta för två?, säger en anställd som valt att vara anonym.

Den anställde berättar vidare att den lagstadgade vården brukarna har rätt till inte brustit, men att det inte längre finns tid till ”det lilla extra”.

– Det är väldigt jobbigt att se de äldre må dåligt för de förtjänar det bästa. De har jobbat ett helt liv och kommer till det här. Vi hinner inte samtala, ta en fika eller bygga ett förtroende med brukarna för vi måste vara på tio platser samtidigt hela tiden. Jag är ju bara en person.

Har även du funderat på att säga upp dig?

– Varje dag. Men jag är kvar för brukarna.

Tidningen har tagit del av ett anonymt brev som skickades till förvaltningschefer och politiker i kommunen tidigare i vår. Avsändaren är en före detta anställd som skriver att hen inte vågar signera brevet med namn eftersom ”risken för repressalier från verksamhetschefen är mycket trolig”.

ANNONS

I brevet beskriver denna medarbetaren om en arbetssituation som liknar den tidigarenämnda: ”...konstant tidsbrist, eldsläckande, gråtande söderstressade och värkbultna kollegor, gråtande och missnöjda boenden...”.

Chefen väljer att lämna sin anställning

I brevet finns även flera punkter av kritik mot boendets enhetschef. Enhetschefen har själv avböjt intervju med tidningen men Heidi Anderssen Evesson, avdelningschef särskilda boenden, bekräftar att förvaltningen varit medvetna om kritiken.

– Vi vet att det finns en kritik mot enhetschefen. De upplever inte att de får så bra gehör, att hon inte är lyhörd eller vidtar de här åtgärderna de tycker krävs. Om man tittar på och pratar med enhetschefen om detta så är åtgärder vidtagna men personalen känner sig ändå inte lyssnade på, säger Heidi Anderssen Evesson.

– Det viktiga är att få en trygghet i bland personalen, för nu är det väldigt otryggt. Och det blir inte bättre på att många slutar och att gruppen aldrig får landa.

Nu ger förvaltningen beskedet att enhetschefen beslutat att lämnat sin anställning på Nya Solhaga.

– Jag tycker det är jättetråkigt för hon har gjort ett jättejobb med att bygga upp den här verksamheten. Hon har jobbat med att åtgärda de synpunkter som kommit in och det har blivit bättre. Så det är jättetråkigt, säger Heidi Anderssen Evesson.

ANNONS
ANNONS