Rädda Hallandskusten: ”En stor besvikelse”

– Jag känner en stor besvikelse, säger Hans Johansson som sedan tio år tillbaka är ordförande i föreningen Rädda Hallandskusten.

ANNONS
|

Föreningen, med sina 700 medlemmar, har stridit hårt mot planerna på vindkraft i havet utanför Falkenberg. Från att i början ha riktat in sig på att vindsnurrorna stör havsutsikten, så har man successivt engagerat sig i en allt bredare kamp för de naturvärden som man ser som hotade av vindkraftsparken.

– När jag nu har skummat domen så slås jag framförallt av hur frågan om samhällsnyttan har nedvärderats av domstolen, säger Hans Johansson som själv bor i Långasand.

Enligt miljöbalken får vattenverksamhet bedrivas endast om ”dess fördelar från allmän och enskild synpunkt överväger kostnaderna samt skadorna och olägenheterna av den”. Rädda Hallandskusten menar att detta är en av de verkligt svaga punkterna i planerna på Kattegatt Offshore, vindkraftsparken till havs. Naturvärdena kan ju mätas mot att inte ens bolaget Favonius just nu ser det som ekonomiskt försvarbart att bygga parken med tanke på de låga energipriserna. Istället räknar man med att bättre förutsättningar ska infinna sig de närmaste åren.

ANNONS

Domstolen för ett resonemang som mynnar ut i att man inte kan kräva någon exakt vägning av ekonomiska fördelar gentemot skador och olägenheter och att det inte heller är något hinder att ”verksamheten utifrån dagens förutsättningar inte är ekonomiskt lönsam”. Domstolen fäster i stället stor vikt vid att tillskottet av förnybar energi i just det här svenska elområdet är ”särskilt angeläget”.

Hans Johansson säger att man överväger ett överklagande av domen:

– Jag vill inte gå in på detaljer nu, men vi får diskutera med våra jurister för jag tycker att det finns vissa saker i prövningen som borde intressera Högsta domstolen, säger Hans Johansson.

Men han är medveten om att möjligheterna att få upp ärendet till ytterligare en prövning är mycket begränsade.

– Jag ser ändå inte att det här är slutet för vår förening. Om en vindkraftspark byggs, så kan det vara bra att vi finns kvar för att till exempel kontrollera att villkoren i tillståndet verkligen följs. Där har Rädda Hallandskusten en uppgift att fylla, säger han.

Hans Johansson har pendlat mellan optimism och pessimism i väntan på den här domen. Han sammanfattar känslan som en stor besvikelse efter den tidigare framgången i den lägre instansen som sa nej till Kattegatt Offshore framförallt för att torsk och tumlare kunde lida skada.

ANNONS

Men nu är alltså bedömningen en annan.

ANNONS