Rådhustorget får nytt ljus

Snart kan Rådhustorget ha en helt ny belysning – på prov. Belysningen ses som en viktig del av centrumutvecklingen.

ANNONS
|

– På olika torg kan man se att upplevelsen höjs genom ljus. Man kanske inte gör den analysen, men ofta är belysning viktig i en upplevelse, säger Henrik Olsson, centrumutvecklare i Falkenberg.

Som en del av kommunens satsning på att lyfta Falkenbergs stadskärna finns Rådhustorgsgruppen, som är en arbetsgrupp bestående av alltifrån fastighetsägare till krögare. I början av november har de möte och ska internt prova olika varianter av belysning till torget. Ambitionen är att en provbelysning, som ett resultat av gruppens förslag, ska sitta uppe under december och januari. Då får folk chans att komma med synpunkter, och gruppen får se hur belysningen fungerar i olika väder och tider på dygnet. Eventuellt kommer belysningen att se olika ut, beroende på exempelvis årstid.

ANNONS

Det finns flera centrala perspektiv att ta hänsyn till i gruppens planering, enligt Henrik Olsson. Dels är det ett socialt perspektiv, då torgets besökare ska känna sig trygga oavsett tid på dygnet. Kommersiellt ska torgets värde öka, och besökare till restauranger med mera ska bli fler. Johan Risholm, som leder Rådhustorgsgruppen, talar även om ett estetiskt perspektiv.

– Det är ett fantastiskt vackert torg, men många har länge sagt att det är mörkt. Det ger inte arkitekturen rättvisa, säger Johan Risholm.

Därför vill gruppen genom ny belysning ta chansen att visa upp de fina byggnader som torget omgärdas av. Då exempelvis Stadshuset är ett byggnadsminne, får inte heller belysningen förändra bilden av torget på ett felaktigt sätt.

Utöver torgets nya belysning kan annat tillkomma, som belysning invändigt i byggnaderna runtom, även nattetid.

– Ibland kan man bländas av torgbelysning, vilket kan göra att det känns mörkare än vad det egentligen är, säger Johan Risholm.

ANNONS