Så växte kvarteret Hjulet fram

Det är nästan exakt tio år sedan grävskopan satte klorna i den gamla brandstationen i Falkenberg. Här kan du läsa och se kvarteret Hjulets krokiga väg fram till dagens moderna våningshus.

ANNONS
|

Protester, överklagan och rättsliga tvister. Redan 2009 inleddes planerna på nya kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg. Men vägen till dagens vy har varit allt annat än spikrak. Minns du alla debatter och konflikter?

”Jag skäms för de styrande i Falkenberg och deras extremt korttänkta beslut!”

Våren 2009 gick det hett till på tidningens insändarsidor. Så här inleddes en av många åsikter om att den gamla brandstationen på Holgersgatan skulle rivas och ge plats åt bostäder.

Även på nyhetsplats rörde kommunens rivningsplaner upp känslorna. Många röster höjdes för att bevara brandstationen som invigdes sommaren 1954.

”Byggnaden är en värdefull del i en välbevarad miljö runt Stortorget präglad av 1950-talsarkitektur”, slog landsantikvarien Christer Gustafsson fast.

ANNONS

Ville förvandla brandstationen till en saluhall

Brandstationen ansågs som ett högklassigt exempel på femtiotalsarkitektur och gavs som enda femtiotalsbyggnad den högsta klassificeringen av byggnadsantikvarien Stina Svantesson 2006. Hon ansåg att den borde skyddas genom q-märkning i detaljplanen.

Dåvarande museichefen Debbie Thompson ville också bevara byggnaden. ”Fortsätter man att riva karaktärsbyggnader ser Falkenberg snart ut som vilken liten stad som helst”, sa hon.

Det fanns förslag om att förvandla brandstationen till en saluhall, ett ungdomens hus eller en konstsalong.

Man måste kunna inse att ibland finns det andra alternativ som är bättre.

Johan Risholm är stadsarkitekt på Falkenbergs kommun. Han minns mycket väl debatten för tolv år sedan.

– Den gamla brandstationen hade ett högt värde, men det går inte alltid att bevara allt. Det fördes ju diskussioner om man kunde använda den till något annat men det hade inte varit möjligt. Man måste kunna inse att ibland finns det andra alternativ som är bättre, säger han.

Du själv uttalade dig tidigt i processen att det inte får ”bli en klump mitt i staden”. Minns du dina farhågor?

– Ja, det var viktigt att det inte skulle bli för monotont. De stora byggnaderna från förr, som exempelvis gamla B&W, har blivit för stora inslag i stadsbilden.

– Det måste vara en välarbetad byggnad som upplevs med variation. Både i höjden och fasaden. Fasaden går ut och in lite grann nu och vid en hastig blick ser det ut som en rad olika byggnader som står intill varandra. Det var en av de grejerna vi ville se, säger Johan Risholm.

ANNONS

I april 2011 revs brandstationen

Falkenbergs politiker var eniga i att sälja marken till danska Norcap som dessutom skulle stå för plan- och exploateringskostnader samt tomträttsavtalet med Shell. En affär på cirka 12,3 miljoner kronor. Norcap ägde då galleriafastigheten på Stortorget och hade ambition att utvidga Gallerian.

Den 27 april 2011 gick till sist grävskopan loss på den 57 år gamla brandstationen.

Det är brutalt. En jättekoloss.

Vid ett samrådsmöte i mars 2012 presenterade kommunen sina planer för Hjulet med cirka 140 bostäder upp till nio våningar och nya butiks- och kontorsytor och parkeringsutrymmen.

”Det är brutalt. En jättekoloss. Det känns hemskt påträngande. Hur ska vi kunna leva med detta?”, undrade en boende på Nygatan.

I juni 2013 klubbade kommunfullmäktige planen för Hjulet. Men i augusti tog det tvärstopp. Då överklagades detaljplanen av Julvihus som ägde lokalerna där Systembolaget och Arbetsförmedlingen låg vid Stortorget. Fastighetsägaren menade att parkeringsplatserna inte skulle räcka och ansåg att lösningen för varutransporter var för dålig.

Men både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen avslog överklagandet.

Hjulet fick punktering igen

Vägen fortsatte ändå att vara krokig och svårbemästrad. I augusti 2015 överklagade kommuninvånaren Mats Dahlbom kommunens beslut att sälja området till Västkuststugan, som tagit över ramavtalet.

Han menade att marken var värd betydligt mer än 12,3 miljoner. Han tyckte att den borde vara värderad till 75 miljoner. Mats Dahlbom ansåg att kommunen gynnat en köpare genom att inte bjuda ut fastigheten till öppen försäljning. Dessutom hade Julvihus erbjudit sig att köpa marken till ett högre pris.

ANNONS

Julvihus överklagade senare bygglovet hösten 2016. Länsstyrelsen upphävde bygglovet eftersom ett av de planerade husen, i strid med detaljplanen, inte hade gett tillräcklig plats i bottenvåningen för gemensamma lokaler, trapphus och liknande.

Därmed krävdes ett omtag och en ny bygglovsansökan.

”Striden i centrum är över”

Men till slut, i december 2017, nästan nio år efter att Norcap slöt ett avtal med kommunen, beviljades bygglovet för 115 bostäder. Och i april 2018 möttes falkenbergarna av rubriken: ”Striden i centrum är över”. Julvihus hade inte längre någon avsikt att överklaga bygglovet.

Den 11 april 2019 togs det obligatoriska första spadtaget bakom Gallerian. Det nio våningar höga kvarteret Hjulet med 124 nya lägenheter blev till sist verklighet.

Nu har vi något som signalerar om en entré till stadskärnan.

Nyligen kunde vi rapportera om de första gästerna som flyttade in i de första 33 lägenheterna i slutet av januari. Hela projektet sägs landa på runt 300 miljoner kronor.

Johan Risholm igen:

– Jag är väldigt nöjd, jag tycker det blev bra och trevligt. När man kom från vårdcentralen förr så möttes man av en nerlagd bensinstation och något ödsligt öppet. Det hängde inte ihop.

– Nu har vi något som signalerar om en entré till stadskärnan, säger han om Hjulet och kunskapscentrumet Argus.

Han vill att sista etappen blir av

Andra etappen av Hjulet beräknas stå klart för inflyttning i augusti senare i år.

ANNONS

Den finns ytterligare en etapp av kvarteret som är färdigplanerad. Det innebär att den nuvarande Gallerian ska byggas på med två våningar mot Stortorget. Totalt finns bygglov för 32 lägenheter. Dessutom ska hela fasaden mot torget få nytt utseende med ljus kalksten.

När det bygget inleds är dock inte fastställt ännu.

– Jag hoppas att man ska fullfölja byggplanerna mot Stortorget. Det är för stort och ödsligt nu. Fasaden är för låg och horisontell. Att bygga på skulle göra gott för torget, det blir mera omslutet och minskar skalan på det, säger stadsarkitekt Johan Risholm.

LÄS MER: Ett spadtag för 122 lägenheter

LÄS MER: Bygglov för bostäder mitt i stan

LÄS MER: Striden i centrum är över

LÄS MER: Ny klagan fördröjer storbygget

LÄS MER: Bygglovet upphävt för 115 bostäder

LÄS MER: Menar att kvarteret såldes för billigt

LÄS MER: Niovåningshuset som förändrar stadsbilden

LÄS MER: Byggnadsantikvarie vill bevara brandstationen

ANNONS