Snart dags för inflyttning i hamnen

Hanson och Möhring flyttar snart in i nya lokaler hos Falkenbergs terminal. Lagom till jul ska den första byggnaden vara klar.

ANNONS
|

Bygget av Hanson och Möhrings lokaler i Falkenbergs hamn pågår för fullt. En hall ska vara klar till jul. Om ett år kommer hela anläggningen att stå färdig. I veckan godkändes bygglovet för den större av byggnaderna.

Ett femtontal personer arbetar på Hanson och Möhrings anläggning i Halmstad i dag. När företaget flyttar till Falkenberg skapas minst lika många arbetstillfällen här.

–Min förhoppning är att vi ska bli ännu fler på sikt, säger Christer Olausson, vd för Hanson och Möhring.

Den mindre av hallarna som ska användas till flytande produkter är snart klar. Bygglovet för den större hallen, på cirka 8000 kvadratmeter, som ska byggas i ytterhamnen blev godkänt i veckan. Den ska bli lager- och produktionshall och innehålla personalutrymmen.

ANNONS

- Vi räknar med att stanna kvar i Falkenberg. En sån här flytt är väldigt kostsam och vi satsar framåt. Jordens befolkning ökar och alla behöver salt. Därför ser vi ljust på framtiden. Falksalt växer, säger Christer Olausson.

För fem år sedan ödelade en brandhela Hanson och Möhrings anläggning i Halmstad. Sedan dess har företaget varit utspritt på flera olika platser i Halmstad. I Falkenberg kommer man att vara samlad på ett ställe.

- Vi hade kontakt med flera kommuner, men fastnade för Falkenberg. Vi har verkligen fått ett bra bemötande och en förutsättning för oss är att vår anläggning ligger nära kaj eftersom vi tar in en stor del av saltet med båt, förklarar Christer Olausson.

Falkenbergs Terminal AB bygger anläggningen som Hanson och Möhring ska hyra. Det handlar om en investering på till 39 miljoner kronor för Terminalbolaget.

Vad betyder Hanson och Möhrings etablering i Falkenberg för Falkenbergs Terminal? vd Peter Sevholt.

– Framför allt att det blir fler arbetstillfällen i hamnområdet och att vi ökar vår hantering.

Inför investeringen var Peter Sevholt tvungen att få tillstånd av Falkenbergs Näringslivsbolag som i sin tur valde att ta frågan till kommunfullmäktige. Där blev bemötandet positivt, trots att projektet till en början ifrågasattes eftersom man befarade en konflikt mellan bostäder och industrier.

ANNONS

- Jag förstår verkligen att det var en svår fråga för politikerna. Det är inte lätt att vara politiker, det är så många olika sidor som de måste förhålla sig till. Men det handlar inte om miljöfarlig verksamhet, resonerar Christer Olausson.

Tidigare hanterade Hanson och Möhring brandfarlig konstgödsel, men det har man upphört med. Branden som ödelade anläggningen i Halmstad orsakades av ett elfel på en truck.

Mer om Hanson och Möhring

Hanson och Möhring har handlat med salt i nästan 200 år. År 1905 tog bolaget det nuvarande namnet Ab Hanson och Möhring. I dag arbetar man med salt inom fem olika områden: livsmedel, väg, lantbruk, industri och vatten.

Saltet bryts huvudsakligen i Tyskland. Hanson och Möhring exporterar salt över hela världen, bland annat till Kina.

I anläggningen i Falkenberg ska det lagras och tillverkas saltprodukter.

ANNONS