Bild: Daniel Reinhardt

Stor ökning av orosanmälningar om barn

De senaste åren har antalet barn i behov av HVB-placeringar och familjehemsplaceringar ökat i Falkenbergs kommun. Samtidigt saknar kommunen budget för handläggarnas arbete.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

Om handläggarresurserna skulle tvingas att minska skulle det bli svårt för Falkenbergs kommun att klara av dem lagstadgar som finns. Det förklarar socialförvaltningens kvalitetsstrateg, Mats Petersson.

— Viktigt att veta är att handläggarna har ett kvalificerat yrke. Att fatta beslut om att ett barn inte kan bo kvar hemma är ett stort ingrepp på barnens liv. Det är otroligt viktigt att ha resurserna som krävs för att göra korrekta bedömningar för att inte placera om för många eller för få barn. Vi måste upptäcka och utreda tillräckligt för att det ska bli rätt för barnet, förklarar han.

År 2010 fick socialförvaltningen i Falkenbergs kommun in närmare 550 orosanmälningar om barn. Sedan dess har orosanmälningarna successivt ökat - och 2019 gjordes strax över 1 930 anmälningar i kommunen. Liknande trender syns i andra kommuner runt om i landet, berättar Karin Fahlman, verksamhetschef på myndighetsavdelningen i Falkenbergs kommun.

ANNONS

— Det finns många anledningar till ökningen. I Falkenberg växer staden till antalet och benägenheten till att anmäla har ökat. Vi ser att anmälningarna till oss ökar från folk i anställning på skola, hälsovård och inom polisen, säger Karin Fahlman och fortsätter:

— Det handlar också om vår samhällsutveckling. För 30 år sedan kanske det var okej att ett barn kom till skolan med alldeles för små kläder, men nu anses det inte vara okej längre.

Långt i från alla orosanmälningar leder till att barn placeras i nya hem, även om de fallen också har ökat. När det kommer till placeringar av barn i tonåren menar Karin Fahlman att det till exempel kan handla om att föräldrarna backat från sitt ansvar.

— Det har blivit fler föräldrar som ger upp sitt föräldraskap, man orkar inte mer och kliver tillbaka från sin föräldraroll. I de fallen kan det exempelvis handla om tonåringar med missbruksproblematik, säger hon.

Statsbidrag för handläggningen stoppas

Sedan flyktingvågen 2015 har kommunen ansvarat över att placera ensamkommande flyktingbarn i föräldrahem eller HVB-hem (Hem för vård eller boende). Till följd av det har kommunen tagit del av ett statligt stöd för att få handläggarnas utökade arbete finansierat. Totalt har bidraget stått för kostnaden av tio handläggartjänster i kommunen.

ANNONS

Från och med 2021 har dock statsbidraget upphört, samtidigt som det fortsatt finns behov av handläggarnas arbete.

— De ensamkommande flyktingbarnen minskar och då drar staten tillbaka pengarna, men samtidigt ökar vårt arbete med övriga barn. Hade vårt övriga arbete stått still så hade vi kunnat minska handläggandet, men nu blir det svårt, förklarar Karin Fahlman.

I Falkenbergs kommun finns totalt 31 handläggare som arbetar med orosanmälningar och placeringar. I dagsläget saknas dock ekonomin för 4,5 heltidstjänster i budgeten 2021, berättar Mats Petersson.

— I första hand får man titta på socialförvaltningens interna budget för att se om det går att göra något åt. Annars finns det risk för att kvalitén och tidsgränserna brister i handläggningen, säger han.

Totalt handlar det om ungefär 2,5-3 miljoner kronor som saknas i budgeten för handläggarna. Frågan har varit uppe i kommunstyrelsen, som fattat beslut om att lämna vidare ärendet till budgetberedningen för budgeten 2022 och framåt.

ANNONS