Utomhusövning. Deltagarna på konferensen i Falkenberg fick själva pröva på att värdera träd. Johan Östberg förklarade hur det går till. Bilder: Håkan Johansson
Utomhusövning. Deltagarna på konferensen i Falkenberg fick själva pröva på att värdera träd. Johan Östberg förklarade hur det går till. Bilder: Håkan Johansson

Stora träd är viktiga att skydda

Ett stort träd kan kosta flera hundra tusen kronor att ersätta om det sågas ner eller blir förstört i samband med en markexploatering. Och den som är skyldig riskerar att få betala ett stort skadestånd eller bekosta en nyplantering.

ANNONS
|

Landskapsingenjören Johan Östberg gör trädinventeringar i stadsmiljö och vet hur träden ska skyddas när en stad byggs ut.

Rotsystemet är känsligt och får inte skadas av grävmaskiner. Om rötterna måste beskäras så ska det ske varsamt och på ett professionellt sätt så att rotsystemet överlever.

Det gäller också att se till så att rötterna inte torkar ut. Därför är det lämpligast att utföra grävarbeten på hösten då det är fuktigare i marken.

– Efteråt måste man också fylla ut på ett bra sätt så att marken inte blir för kompakt. Då har rötterna inte en chans, säger Johan Östberg.

Han har också kunskaper om hur träd ska värderas om de blir förstörda eller skadade av en exploatör som varit oförsiktig på kommunal mark.

ANNONS

Om det uppstår en tvist gäller det för kommunen att kunna presentera argument som domstolen begriper sig på.

Johan Östberg förespråkar en modell där trädets marknadsvärde lyfts fram genom att man jämför vad det skulle kosta att köpa in och plantera ett nytt träd av ungefär samma storlek.

Ett stort träd, till exempel en bok, med en stamomkrets på 135 centimeter kan värderas till över 250 000 kronor.

Det är svårt att bedöma det estetiska värdet på ett träd. Ännu svårare är det att uppskatta det biologiska värdet.

– Där har vi idag ingen modell som funkar, säger Johan Östberg.

Kommunekologen Ingela Danielsson var en av dem som lyssnade på hans föreläsning i Falkenberg.

På plats fanns också tjänstemän från andra kommuner som medverkar i projektet ”Värna skyddsvärda träd”, där Falkenberg deltar tillsammans med 15 andra kommuner i Halland och Västra Götaland.

Enligt Ingela Danielsson ska träden finnas med redan i planeringsstadiet när kommunal mark ska bebyggas.

– Det viktiga för oss är att hitta ett bra arbetssätt där vi i ett tidigt skede tar reda på vilka träd som ska prioriteras och stå kvar efter exploateringen. Vi är inte jättedåliga på det idag. Men vi kan förbättra oss, säger hon.

ANNONS

Det händer att värdefulla träd blir förstörda.

– Ofta gräver man alldeles för nära träden. Man måste vara noga med skyddsavståndet och gräva en bra bit utanför kronan för att inte skada rotsystemet.

Projektet ”Värna skyddsvärda träd” har pågått sedan 2011 och ska avslutas i år. Falkenbergs kommun har nyligen haft ett möte med markägare som har gott om gamla grova träd på sina marker.

Dessa får skötselråd och hjälp med att söka pengar till lokala naturvårdsprojekt (LONA-bidrag) via länsstyrelsen.

Kommunen har anlitat ekologen och trädexperten Vikki Bengtsson, som ska besöka markägarna och i samråd med dem ta fram skötselplaner för de mest intressanta områdena.

– Gamla och stora träd är en bristvara i naturen, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Vi har förlorat ungefär 99 procent under de senaste 150 åren, säger hon.

Falkenberg deltar i projektet ”Värna skyddsvärda träd” tillsammans med 15 andra kommuner i västra Sverige. Det startade 2011 och ska avslutas i år.

Syftet är först och främst att öka kunskapen om trädens värde när det gäller artrikedomen i naturen.

Inte minst de gamla och grova träden är viktiga för den biologiska mångfalden.

Länsstyrelsen har tidigare gjort inventeringar och kartlagt var någonstans det finns skyddsvärda träd i Falkenberg.

Utifrån dessa uppgifter kommer nu ett antal mark-ägare att få hjälp med bland annat skötselåtgärder.

ANNONS