Storslagna planer: Göran Karlsson och idén om billiga varor

Han började som marknadsknalle och står nu som staty. "Jag tror inte han hade en aning om att Gekås skulle bli så här stort", säger dottern Lina Eliasson.

ANNONS
|

Innan 1963 fanns inget Gekås. Ullared var en liten landsbygdsort. Järnvägstrafiken dit upphörde 1961 och Ullared såg ut att somna in. En raggare från Svenljunga kommer en dag till orten och stannar till för att tanka bilen. Han ser att manufakturboden lagt ner rörelsen och frågar om han får hyra lokalen. Det är vår 1963, mannen är Göran Karlsson och kort därefter meddelar han i en annons att han öppnar ny manufakturaffär i Ullared för att sälja "senaste nytt till rena chockpriser".

Billigt var den enkla men snillrika affärsidén. ”Min princip är: Håll alltid ett lågt pris. Kunderna ska kunna gå rätt in iaffären med förbundna ögon, köpa något, komma ut och veta att de gjort ett fynd”, säger Göran Karlsson i en artikel i Aftonbladet 1995.

ANNONS

– Jag vet att det han tyckte roligt var att komma över stora partier. På så vis fick både han och kunden bästa priset, säger dottern Lina Eliasson.

Läs också: Storslagna planer: Ingemar Johansson (C) och en idé om en opera

Hon var elva år när Göran Karlsson sålde sitt livsverk Gekås 1991 till sex av sina anställda. Som affärsman minns Lina Eliasson sin far som ständigt arbetande.

– Idag är alla tillgängliga dygnet runt, men han var det redan då. Alltid redo att ta emot samtal. Han låg lite före oss andra. Söndagar var heliga men annars alltid, säger Lina Eliasson.

Förutom idén om att allt skulle vara billigt tror hon inte han hade någon speciell strategi.

– Jag tror inte han tänkte att det skulle bli en så stor succé som möjligt. Han tyckte nog bara att det var vansinnigt roligt och hade svårt att låta bli.

Trots att Göran Karlsson hade ekonomin för att kunna luta sig tillbaka, och till en början inte fick konkurera med Gekås, ville han ändå inte ge upp affärerna. Efter en sjuårig handelskarantän gav han sig upp i sadeln igen.

Läs också: Storslagna planer: Karla och världens längsta Luciatåg

ANNONS

Göteborgs Posten intervjuade honom i mars 1999 i samband med att han öppnade en lågprishörna i en livsmedelshall i Falkenberg.

"Jag har jobbat med affärer i 50 år. När jag sålde Gekås hade jag en karantänoch det trivdes jag inte med. Jag gör inte detta för pengarna, utan för att jagmåste ha något att göra. Göra affärer är det roligaste jag vet. Så är det bara.Om man sedan säljer för hundra kronor eller en miljon spelar ingen roll", säger Göran Karlsson till GP.

Nu är Ullared synonymt med varuhuset och Göran Karlssons ursprungliga idé om chockerande låga priser håller i sig. Men det mest chockerande kanske ändå är hur idén förvandlade en liten ort i de halländska skogarna till en plats med Skandinaviens största varuhus och Sveriges största besöksmål. Under 2015 var siffran ungefär 4,8 miljoner kunder som handlade för 5,2 miljarder kronor. I nuläget pågår också den största utbyggnaden i Gekås historia.

Läs också: Blodig plan var en modig plan - men...

Göran Karlsson gick bort sommaren 2004 och frågan är vad han själv tyckt om den dinosaur han lade grunden till.

– Det är svårt att föreställa sig. Jag tror inte han hade en aning om att Gekås skulle bli så här stort. Han lade grundstenen och hans idé finns ju kvar, och det är den som gjort det möjligt för Gekås att växa så, säger Lina Eliasson.

ANNONS

En förklaring Göran Karlsson själv gav till att han sålde Gekås var att det blivit för stort eftersom han inte längre kände alla i personalen. Trots framgången var närheten till kunden viktig.

"Jag är bara mig själv. Mina kunder kan känna igen sig i mig och det är styrkan i varumärket Göran Karlsson. De vet att jag är en bonngrabb som lever enkelt, köper billigt och säljer långt under gällande marknadspriser, allt mellan himmel och jordfräs", säger Göran Karlsson till Resumé i september 2001.

Läs också: Vem minns den färja som flöt i fjol?

ANNONS