Svårare nu att hålla koll på priserna

Under ett års tid blir det omöjligt att kontrollera om tandläkare följer lagen och för konsumenter att jämföra tandvårdspriser. I slutet av januari stängde Försäkringskassan sin prisjämförelsetjänst.

ANNONS
|

På Försäkringskassans hemsida fanns till och med 21 januari en tjänst där konsumenter kunde jämföra priser mellan olika tandläkare, som är anslutna till det statliga tandvårdssystemet. Enligt lagen om statligt tandvårdsstöd är de skyldiga att registrera och därmed redovisa sina aktuella priser för tandvård.

När HN jämförde priser på hemsidan visade det sig att flera tandläkarmottagningar i Falkenbergs kommun bröt mot lagen genom att inte lämna prisuppgifter.

Försäkringskassan har nu valt att stänga tjänsten eftersom 1177 (sjukvårdsupplysningen) blir ny huvudman i januari 2012.

– Det har också saknats ganska mycket uppgifter från vårdgivare. Det har inte varit meningsfullt att pressa dem att komma in med uppgifter när vi visste att tjänsten ändå skulle stängas, säger Birgitta Rosengren, verksamhetsansvarig för tandvård på Försäkringskassan.

ANNONS

Formellt har tandvårdsgivare fortfarande en skyldighet att registrera sina priser men under ett års tid finns alltså ingenstans att göra det. Det i sin tur innebär att det blir omöjligt att kontrollera om tandläkare följer lagen och för konsumenter att jämföra tandvårdspriser.

– För dem som använt tjänsten blir det sämre. Effekten blir att konsumenter får ta kontakt med enskilda vårdgivare och fråga efter deras priser, säger Birgitta Rosengren.

ANNONS