Treorna redo för säljstart

1907 såldes den första majblomman. Att det skulle engagera så många barn i Sverige varje år 110 år senare kunde nog få drömma om då.

ANNONS
|

– Det är fantastiskt roligt att se alla dessa treor som ska få ge sig ut och sälja majblommor för första gången. Det spritter i kroppen på dem och de tycker att det ska bli jättespännande, säger Kerstin Svensson som är en av de dryga tio majblommetanterna i Falkenberg.

Majblommetant är ett uttryck som hon själv använder. Kerstin menar att det är det de är och att det är ett ärofyllt uppdrag att få vara en sådan tant. Själv har hon varit med i några år, och har sedan tidigare ett arbetsliv som lågstadielärare bakom sig. Senast arbetade hon på Vinbergsskolan, och det är även den skolan som är hennes ansvarsområde när de har säljstart.

ANNONS

– Den här veckan har vi varit ute i skolorna och berättat för eleverna hur det fungerar och att de får möjlighet att sälja. Även fast de gör det för att tjäna ihop pengar till behövande barn i kommunen och dessutom får de en liten slant själva som lön för arbetet.

Hundratals barn sålde i fjol

I Falkenberg sålde 350 barn majblommor under 2016 och totalt fick 105 barn användning av pengarna. Totalt sålde barnen för drygt 420 000 kronor.

– Det är en fantastisk siffra. Jag är jättestolt över att barnen sålde så mycket blommor, säger Kerstin.

I år är det även en samlad klassförtjänst som tjänas ihop. Lika stor del som barnen får i egen ficka, får de även med sig till klassen. Dessa pengar ska gå till utrustning som gör att alla barn kan vara med på aktiviteter som genomförs med klassen.

– Det ska inte gå till tjo och tjim och fest, utan till exempel till skridskor eller något sådant så att det finns tillgängligt för alla barn om det är friluftsdag till exempel, säger Kerstin.

Betala med sms

För andra året i Halland och första året i hela Sverige har kunderna möjlighet att betala för sin blomma genom sms. Tanken är att det ska bli säkrare för barnen, genom att de slipper hantera så mycket kontanter.

ANNONS

– Det är ju inte ofta, men det händer varje år att någon blir rånad på, eller blir av med sina pengar på ett eller annat sätt, berättar Kerstin.

Barnen på Hjortsbergsskolan är verkligen taggade när FP hälsar på. Flera av treorna har sett fram emot att få börja sälja, även om de innan de fått informationen om varför de säljs, inte riktigt vet varför man gör det.

– Om man hjälper andra barn som har det svårt så är det ju en jättebra sak att sälja dem, säger Lovisa Söderberg.

Säljer mer än gärna

Tillsammans med kompisarna tittar de drömskt på väskan som de får hänga över axeln 6 april. Då startar försäljningen traditionsenligt med att Drottning Silvija köper den första blomman.

I år föreställer den en nyckelpiga, som är ett inskickat bidrag i en tävling om hur den skulle se ut i år.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten

ANNONS