Vägen till hälsa kan gå via hästen

Ridskola, återhämtning och personlig utveckling. På Bor­ängs gård i Gödeby råder lugn och ro. Här är samspelet med hästen en väg till meningsfullhet och välbefinnande.

ANNONS
|

Claudia och Anders Boräng driver tillsammans verksamheten med ridskola som startades 2008. Ridskolan använder sig av den akademiska ridkonstens lära och undervisningen sker oftast individuellt. I höst vill de utveckla verksamheten till att också vara en plats dit ungdomar och vuxna kan komma för återhämtning eller meningsfull sysselsättning genom praktiskt lärande.

– Vi vänder oss till människor med särskilda behov, till exempel sociala eller psykosociala besvär. Vår vision är att skapa ett bättre mående i både kropp och själ, berättar Claudia Boräng som är utbildad socionom, pedagogisk instruktör och inspiratör.

ANNONS

På gården finns inga krav på prestation, eller på att man måste rida. Anders Boräng menar att det är i kontakten med hästen som människor kan uppleva tillit, harmoni och lugn.

– Det kan räcka att du är i stallet, klappar och pysslar om en häst. Här är en till-låtande atmosfär och det blir vilsamt att komma hit, säger han.

Gårdens aktiviteter sker i naturen, i stallet och tillsammans med hästarna. Tack vare ridhuset som byggdes för två år sedan kan verksamheten hålla igång året runt. Arbetet bygger mycket på rutiner och säkerhet, vilket är betydelsefullt, menar Claudia.

– Här får eleverna lära sig allt från grunden. I kontakten med hästen är det viktigt att vara vänlig och konsekvent, då blir man en bättre ledare, hittar självkänslan och vågar lite mer. Dessutom har vi väldigt roligt tillsammans och det gör arbetet lustfyllt och okomplicerat, säger hon.

Satsningen på hälsofrämjande aktiviteter kommer att trappas upp under hösten och startar med öppet hus klockan 14–16 på lördag.

– Kom och besök gården, hälsa på hästarna och känn hur det känns att sitta i de speciella sadlar som vi använder inom den akademiska ridningen, säger Claudia.

ANNONS

Den akademiska ridkonsten har sina rötter i de ridakademier som var vanliga i Europa under renässansen. Ridkonsten rymmer en helhetssyn på ridning och samvaro med hästar. Med klokskap, mjuka medel och en tydlig röd tråd utbildar ryttaren sin häst. Syftet är att hästen ska bli starkare, smidigare, mer hållbar och bättre balanserad. Hästen låter sig ledas av ryttaren, men blir aldrig bara ordermottagare, utan ses som en fullvärdig partner.

ANNONS