500 kronor mer till studenterna

Nu höjs lånedelen av studiemedlet med 498 kronor per månad.

ANNONS
|

SKL-ordföranden Anders Knape (M) uppmanar kommunalråden att sluta lasta över ansvaret på andra. Han är tydlig i sin lägesbeskrivning: Det finns alltför många skolor vars elever inte lyckats prestera tillräckligt bra. Och det finns för många kommunledningar – kommunalråd och övriga kommunstyrelseledamöter – som hittills ägnat skolan för lite intresse.

–Jag tror att politiker i ledningsnivå i ganska stor utsträckning sagt att "det här får skolfolket sköta". Men vi ser att de kommuner som varit framgångsrika haft en engagerad kommunledning. Det syns jättetydligt, säger Anders Knape till TT.

Ut till hjälp

Därför tänker nu SKL knyta till sig ett antal rektorer, skolchefer och engagerade politiker från olika håll i landet. Uppdrag: Hjälpa kommuner där skolorna är eftersatta.

ANNONS

–Vi handplockar helt enkelt personer som är dokumenterat duktiga. Vi hoppas kunna få dem att höja kvaliteten i skolor som behöver hjälp och stöd. Det är också viktigt att de träffar kommunledningarna och redovisar hur de gått tillväga, säger Knape.

Bra ledare

Mycket tänkbart blir det företrädare för Arjeplog, Båstad, Huddinge eller någon av de andra kommuner som i SKL:s egna undersökningar visat bra resultat – eller lyckats vända dåliga resultat. Enligt SKL har de gemensamt politiker som tar ansvar för resultaten, bra ledare, nyckelroller för de bästa lärarna och höga förväntningar på alla elever.

Anders Knape är säker på att kommuner med svaga skolresultat kommer att nappa.

–Om det är någon som med hög legitimitet och trovärdighet kan erbjuda möjligheter att förbättra verksamheten lokalt så är det vi. Vi är inga konsulter som är ute och kränger något, vi är heller inte Skolinspektionen, säger han.

TT: Ska SKL:s projekt ses mot bakgrund av hur svensk skola ofta kritiseras, och debatten om ett förstatligande?

–Skolan behöver absolut inte en stor organisatorisk reform och jag tror ärligt talat inte att staten vill ha tillbaka skolan i knäet. Men visst ska vi vara självkritiska när vi vet att kommunerna har ett stort ansvar och att vi inte når målen, säger Anders Knape.

ANNONS
ANNONS