App fortsätter kränka ungdomar

Appen Secret fortsätter att sprida oro bland ungdomar. I Kungsbacka har fyra anmälningar om kränkningar kommit in sedan i slutet på augusti.

ANNONS
|

Trots att anmälningar och indikationer på att kränkningar pågår genom appen vet polisen inte vad de ska göra. Det säger chefen för polisens ungdomssektion i Storgöteborg Birgitta Dellenhed till SVT:s Västnytt.

– Vi står initialt rätt så handfallna många gånger och frågar oss vad vi ska göra och hur vi ska bevisinhämta och värdera den bevisningen. Nya sociala medier poppar ju upp som svampar. Så det här är jättekomplext för polisen och för hela rättsväsendet.

Än så länge har inga anmälningar kommit in till polisen gällande Göteborg.

– Vi har fått indikationer på att folk blivit utsatta men att de vill avvakta och se om det går att få ut uppgifter om dem som står bakom kränkningarna innan de anmäler, säger Birgitta Dellenhed till Västnytt.

ANNONS

Falkenbergspolisen har inte heller fått in några anmälningar. Men anmälningar om kränkningar i andra sociala medier är mycket vanliga.

–Det dräller in ärenden som tar oerhörda resurser och är svåra att utreda, berättar förundersökningsledaren Sverker Thorsson.

Appen lanserades i januari i år och har de senaste månaderna blivit populär bland ungdomar i Västsverige.

I våras lanserades appen Secret. Den som använder appen kan dela hemligheter anonymt till en grupp från sitt facebook-konto eller ur sin telefonbok. Att man är anonym är något som kan missbrukas. Enligt Helsingborgs Dagblad har appen blivit ett stort problem i Skåne där många ungdomar har hängts ut.

I december 2012 blev det ett stort Instagramupplopp i Göteborg efter att kränkande bilder spridits. Dessa bilder ledde till åtal och att två flickor dömdes för grovt förtal.

Polisen i Göteborg är medvetna om att den nya appen Secret existerar.

– Vi har tittat på appen och den här går att använda i kriminella syften. Så vi försöker förbereda oss på vad som kan hända, säger Jens Ahlstrand.

ANNONS