Årets insats 2014

För fjärde året i rad har det blivit dags att utse vinnaren av utmärkelsen Årets insats. Nedan hittar du korta presentationer av de nominerade och i formuläret till höger kan du rösta på din favorit.

ANNONS
|

Läser du detta i din mobil? Klicka här för att rösta!

1.Albin Sivander &Samuel Olsson

De två unga killarna gjorde en hjälteinsats när de räddade en äldre kvinna från att drunkna i somras. De var och badade vid trappan på Spritrakan när de hörde hennes rop på hjälp och simmade ut till undsättning. Ett par veckor senare sökte kvinnan upp sina livräddare med blommor för att visa sin tacksamhet.

– Först då förstod vi att det var stort, att vi faktiskt hade räddat livet på en människa, säger de, stolta över nomineringen till årets insats.

Läs mer: Drunkningstillbud slutade lyckligt

ANNONS

2. Olivia Lindroth Steinwall

När 14-åriga Olivia Lindroth Steinwall såg ett hakkors på Håstensskolans toalett valde hon att inte bara titta bort. Olivia satte upp en lapp intill klottret, med frågan hur förintelsens offer skulle uppfatta symbolen. Efter att HN berättat om hennes agerande fick Olivia mycket stöd, och blev inbjuden till SVT:s valprogram.

Olivia går i samma fotspår som sin pappa, komikern Lasse Lindroth, som dog i en trafikolycka innan hon föddes. Även han kämpade mot rasismen, fast med humorn som vapen.

- Jag tror han hade varit glad och stolt över att jag lyckats väcka lite uppmärksamhet kring vardagsrasismen, säger hon.

Läs mer:Olivia vill få folk att tänka efter

3. Henrik Larsson

Nästan ingen utanför den innersta FFF-kretsen trodde att det var möjligt att hålla laget kvar i Allsvenskan. Men tränaren Henrik Larsson styrde laget med sin breda erfarenhet från fotbollsplanen till en sensationell 13:e plats i serien. Henrik Larsson visade vägen genom att uppgradera föreningen både på och utanför planen. Han visade också gott ledarskap genom att alltid framhålla laget.

–Jag har haft en fantastisk säsong tillsammans med en fantastisk grupp människor, har Henrik Larsson tidigare sagt till HN.

Läs mer:”En del av mig har blivit FFF:are”

ANNONS

4. Lina Brustad

En omdiskuterad, friande våldtäktsdom i början av året fick Lina Brustad att ilskna till rejält. Hon skrev ett öppet, satiriskt brev på Facebook till dåvarande justitieminister Beatrice Ask. Det fick snabbt enorm spridning på nätet och i dagsläget har det delats av över 20 000 personer och fått över 25 000 gilla-markeringar. Beatrice Ask svarade, och en utredning har därefter tillsats för att se över våldtäktsbrottet.

– Det känns bra att ha varit en del av alla de protester som kom i samband med domen som gjorde att de tillsatte en utredning, säger Lina Brustad.

Läs mer:Linas brev till Ask hyllas på nätet

5.Charlie Eriksson

Falkenbergaren startade projektet "Aldrig ensam" förra hösten. Det riktar sig till unga vuxna med psykisk ohälsa med syftet att bryta tystnaden kring ett tabubelagt ämne. Själv har han lidit av panikångest som till sist slutade i ett självmordsförsök och han föreläser nu om sina erfarenheter i skolor och på företag.

– Vad kul att ni väljer att nominera Aldrig ensam, svarar Charlie Eriksson när han får veta att han är en av kandidaterna i Årets insats.

Läs mer: Han får unga att prata om psykisk ohälsa

6. Marina Mattsson

ANNONS

Inte i många sporter är marginalerna så små som i dressyr. Här måste ryttarinnan behärska inte bara sin egen skicklighet och nervositet utan också sin hästs. Marina Mattsson har länge ansetts som en talang utöver det vanliga. Och med hårt jobb som beridare, och egen träning har hon tagit SM-guld för Young Rider. Hon valde bort en väntad medalj i YR-EM och satsade på en GP-tävling för U25 i Aschen istället och kom hem med en tredje- och en fjärdeplats.

–Det är kvitto på att man gjort rätt i träningen, men sen är det väl bara ett delmål i karriären, en SM-medalj på vägen, sa Marina Mattsson eftertävlingarna påStrömsholm i juni.

Läs mer:Succéhelgen på Strömsholm

7. Ulrika Mullen

Hon är en av flera i nätverket "Falkenbergare tillsammans" som startade i våras. I oktober fick hon tillsammans med andra frivilliga från en rad olika hjälporganisationer ett fantastiskt gensvar på sin insamling till förmån för asylsökande på Lia Hof och Hjärtared. Ulrika Mullen nomineras till Årets insats för sitt osjälviska engagemang för alla människor lika värde.

– Wow, vilket erkännande. Jag blir så himla glad. Det betyder att vi syns och då är vi redan vinnare, säger Ulrika Mullen om nomineringen.

ANNONS

Läs mer: De sprider kärlek för allas lika värde

8. Lasse Diding

Han har flera gånger visat att han är beredd att gripa in när samhällets mest utsatta behöver hjälp. I våras tog han tio romer under sitt tak när de inte längre fick vara kvar på campingplatsen i Kärleksparken. När hans hus senare skulle renoveras hittade Diding en annan lösning, och betalade för att romerna skulle få bo i ett rivningshus. Just nu letar han efter ett hus att köpa åt föreningen Lyktan, som vill starta ett natthärbärge för hemlösa.

- Att hjälpa andra gör oss till bättre människor. Gör man bättre så mår man bättre, säger Lasse Diding.

Läs mer:Avhysta romer får fristad hos Diding

ANNONS