ÅRETS INSATS - här är kandidaterna

Vem tycker du har gjort störst intryck eller avtryck under det gånga året? Vi har tagit fram åtta kandidater och omröstningen pågår året ut.

ANNONS
|

Rösta genom att bocka för den person som du tycker ska vinna i rutan längre ner på sidan.

  1. Karl Gustaf "K-G" Kleen, 91 år, som vann över Varbergs kommun och till slut fick bo ihop med sin Iris.

Karl Gustaf Kleen ville bara få bo med sin fru. Han fick kommunen att ge efter och självaste äldreminister Maria Larsson (KD) att uttala sig. Till och med en ny lag fastställde rätten för gamla att få bo ihop. Kommunen ändrade sig och i mars i år fick K-G äntligen flytta in tillsammans med sin Iris, som han varit gift med i mer än 65 år. De hann få två månader tillsamman, innan Iris dog.

’’Vi hann se vilken framtid vi kunde ha fått. Men det var bra att peka på att det finns saker som politiker måste prioritera.’’

ANNONS

  1. Gun Jönsson, 82 år, som flyttade till Falkenberg som nybliven pensionär och startade Teater Boudoir Intim, en gammal dröm om att i en enkel lokal sätta upp drama i den lilla skalan.

Med ålderns rätt tvingades hon lägga ned Boudoir Intim förra året. Men Gun fortsätter att brinna för det lokala teaterlivet. Hon åker runt och gör egna föreställningar samtidigt som hon oförtrutet inspirerar yngre teatergenerationer genom att på olika sätt medverka och stötta projekt inom skolor och fritidsverksamhet.

  1. Halda Kabil, 38 år, som ledde Varbergs Bois framgångsrika marsch genom seriesystemet, upp till Superettan.

När laget vann division 1 södra så var det andra raka seriesegern för klubben med Halda bakom rodret. Den Bosnienfödda Kabil är nu själv uppe i sex seriesegrar på sju år som tränare! Med sin karismatiska ledarstil har 38-åringen, som själv gjort över 300 matcher och 160 mål för klubben, fått ut max av sina spelare - samtidigt som han blivit en stor publikfavorit på Påskbergsvallen, en arena som under säsongen 2011 lockat över 1800 personer i snitt till Bois hemmamatcher.

  1. Thea Månsson, 11 år, som kröp ut på alla fyra på isen och drog upp sin kompis ur det iskalla vattnet.

11-åriga Thea Månsson och hennes kompis Eric Ternström, 10, var ute och lekte vid en damm på en åker i närheten av Trönninge, öster om Varberg. Plötsligt knakade det till och nästa sekund låg Eric i vattnet. Thea blev rädd, men kom ihåg vad hennes pappa hade lärt henne:

’’Jag kröp ut på alla fyra och sedan la jag mig på mage och drog allt vad jag kunde för att få upp honom. Han var dyngsur!’’

ANNONS

  1. Lars-Inge Glimsell, 52 år, som tillsammans med delägaren Pia Hallman har rustat upp och digitaliserat Bio Capitol i Varberg och gjort den till en av Sveriges två största privatägda biografer (i antal sålda biljetter).

Även i ekonomiskt osäkra tider satsar han på att visa smalare konstnärlig film och direktsänd opera, samtidigt som Barnens Bio får hyra biosalonger billigt. I år gjorde Lars-Inge Glimsell dessutom en strapatsrik bilresa till Kosovo för att skänka en 35 mm-projektor, med endast ett mindre stöd av Film i Halland.

  1. Milton Jonsson, 11 år, som såg till att en man som cyklat omkull och brutit lårbenet i Falkenberg fick hjälp.

’’Om jag kan hjälpa någon så gör jag det. Jag tycker bara att det är roligt’’, sa Milton Jonsson i vintras. Han uppmärksammades av HN för att han hjälpt en cyklist som cyklat omkull i en snödriva och brutit lårbenet.

Den då tioårige Milton var den förste som stannade för att hjälpa till, trots att flera vuxna passerat tidigare. Milton ringde 112 och stannade hos cyklisten tills ambulansen var på plats.

  1. Camilla Johansson, 23 år, som verksamt bidrog till att Kareby IS vann klubbens första SM-guld någonsin.

Under säsongen vann Camilla Johansson från Frillesås skytteligan i Damallsvenskan med 33 mål på tolv matcher (och elva i SM-slutspelet). Camilla vann också Damallsvenskans poängliga (38 poäng). Hon kommer från en riktig bandysläkt där bröderna Fredrik och Mattias är aktiva i IFK Kungälv. Johansson har även fått dra på sig den blågula landslagströjan vid elva tillfällen.

  1. Per Nilsson, 64 år, som arbetar som äldrestödjare i Falkenberg.

Per Nilsson och hans kollegor inom Äldrestödjarna i Falkenberg gör en insats för alla som blivit ensamma på äldre dar och behöver någon att prata med eller en hjälpande hand. Per Nilsson, en före detta skogsarbetare som blivit arbetslös trivs med sin nya uppgift.

ANNONS

’’Det berikar mitt liv. Det känns inte som ett arbete, det är ett utbyte. Det är fantastiskt att jag fått chansen’’, förklarade han i HN i vintras.

ANNONS