Barn sitter ofta felvända i bilen

Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Ändå placerar nästan en av tre föräldrar barnet fel i bilen.

ANNONS
|

– Möjligheten att överleva vid en olycka ökar om barnet sitter bakåtvänt, säger Malin Lundgren på trafiksäkerhetsorganisationen NTF Väst.

Barnen rekommenderas sitta bakåtvänt till minst fyra års ålder. Men 30 procent av barnen sitter ändå felvända, enligt en undersökning gjord av Volvia försäkringar. För barn mellan tre och fyra år är siffran så hög som 55 procent.

Anledningen till att barnet bör sitta annorlunda än en vuxen beror på att huvudet är så mycket större i förhållande till resten av kroppen.

– Vid en krock blir det en större belastning. En vuxen kanske klarar sig med en whiplashskada medan barnet råkar ut för värre skador. Åker barnet bakvänt fångas huvudet upp på ett säkrare sätt, säger Malin Lundgren.

ANNONS

Fram till att barnet är tre år är nackmuskulaturen så pass dåligt utvecklad att barnets huvud vid en krock först slungas framåt och sedan bakåt. Nacken kan brytas och barnet riskerar att bli förlamat.

Sannolikheten för att barnet drabbas av allvarligare skador är dubbelt så stor om det sitter framåtvänt jämfört med bakåtvänt.

Hur kommer det sig att så många föräldrar gör fel?

– Det kan bero på flera saker. För det första kan det bero på att föräldrarna helt enkelt saknar kunskapen om på vilket sätt barnet bör sitta. Där jobbar vi med information om varför det är bra.

En annan anledning, menar Malin Lundgren på NTF, är att föräldrarna tycker att barnen sitter trångt, att benen ser böjda ut och att det verkar obekvämt.

– Men det tycker givetvis inte vi är en tillräckligt bra anledning, med tanke på vad som kan hända. Man kan ju dessutom försöka lösa det genom att ha mer utrymme för bilbarnstolen i framsätet än i baksätet. Men då är det viktigt att airbagen kopplas ur, säger hon.

ANNONS

– Det kommer ju nya föräldrar varje år, så informationen behövs hela tiden. Även om tillverkarna och handlarna har skriftlig information, så är ju denna inte alltid tillräcklig, alla läser ju inte instruktionerna så noga, säger hon.

Sofia Bergfors på Volvia försäkringar berättar att missförstånd om vad som gäller ofta luftas i bloggar och diskussionsforum på nätet.

– Man tror inte att barnets ålder är det viktiga, utan man går enbart på den längd och vikt som anges i tillverkarens manualer. När barnet sedan har ”vuxit ur” barnstolen tror man att det är dags att vända det framåt. Det man i stället ska göra är att köpa en ny, bättre anpassad bakåtvänd barnstol. Det har med barnets kroppsliga utveckling att göra, och den kommer ju med åldern.

Det finns ingen direkt lagstiftning om att alla upp till och med fyra år bör sitta bakåtvända. Det rör sig bara om rekommendationer. Det enda som regleras i lag är att barn under 135 centimeter måste ha någon form av skyddsutrustning.

Finns det någon risk för att olycksfallsersättningen påverkas, med tanke på att det är så pass mycket farligare att åka framåtvänt?

ANNONS

– Nej, ingen risk för att ersättningen påverkas. Man kan inte straffa någon som har gjort fel när det ju bygger på okunskap. Vinsten med att låta barnet åka bakåtvänt handlar i stället om säkerhet, säger Sofia Bergfors.

ANNONS