Botaniska utflyktsmål direkt i mobilen – finns bara i Halland

Varför inte pigga upp sommarutflykten med lite växtspaning? I Halland finns Sveriges första och hittills enda digitala botaniska utflyktsguide. Här hittar du tips på 58 spännande utflyktsmål. Guiden är gratis, och du tar den med dig direkt i mobiltelefonen.

ANNONS
|

Det är Hallands botaniska förening som har tagit fram guiden.

– Eftersom Halland bjuder på så många olika naturtyper vill vi gärna få både hallänningar och turister att upptäcka vilken mångfald av växter här finns. Att spana efter blommor och träd på utflykten är lite som att gå på skattjakt, säger ordförande Börje Wernersson.

Ett tips är att börja vid stranden. Det är ju ändå ofta dit man styr stegen en sommardag.

– Själv slår jag gärna ett slag för Årnäsuddens naturreservat, som ligger i Åskloster en mil norr om Varberg. I guiden förklarar vi hur du hittar dit – och till de andra utflyktsmålen också, förstås, säger Börje.

ANNONS

På heden i Årnäs kan man se växter som klockgentiana och granspira. Går man ut på klipporna kan man spana efter dvärglin och knutört.

– Genom att klicka på utflyktsmålen i guiden hittar du mer information – och där finns också bilder som gör det lättare att veta vilka växter du har upptäckt, säger Börje.

I Halland finns det förhållandevis lite skog.

– En stor del försvann för 150 år sedan. Ekar avverkades för skeppsbygge och bönderna tog ner skog på sina betesmarker för att kunna odla upp dem. Men de skogar vi har är väl värda ett besök. Ett utflyktsmål är Ödegärdet i Hylte kommun, en bokskog med Sveriges rikaste lavflora, tipsar Börje.

Vill du inte spana efter växter så ger utflyktsguiden inspiration ändå.

– Att komma ut och njuta av miljön är ju faktiskt ännu viktigare än att veta vad växterna heter, säger Börje.

Börje Wernersson
Börje Wernersson Bild: Privat

Den botaniska utflyktsguiden

Vad: Botanisk guide med tips på 58 utflyktsmål.

Var: Utflyktsmålen omfattar olika naturtyper över hela Halland.

Mer info: www.hallandsbotan.org

ANNONS