Campingen där du är omgiven av vatten på tre håll

Läget, läget, läget. På Vallsnäs camping utanför Unnaryd bor du på en halvö och har sjön på tre håll. ”Ja, det är nog platsen som är det unika här,” säger ägaren Rickard Englund som egentligen skulle bli gymnasielärare men som i stället blev campingföreståndare.

ANNONS
|

De sista kilometerna på vägen mot Vallsnäs håller undertecknad på att köra i diket – så vackra är omgivningarna, för att inte tala om de välhållna gamla gårdarna! Väl framme möter Rickard Englund i receptionen, och berättar att vinterns lite större projekt har varit renoveringen av tre av de tio stugorna.

– Upptill dem har vi ett hundratal campingtomter för tält, husbil eller husvagn. Ingen är mindre än 100 kvadrat och de mest populära ligger nere vid sjön.

På drygt 20 av tomterna bor säsongare, alltså personer som hyr sin plats hela säsongen och ofta återkommer år efter år. Många av dem har ett boende med husvagn, förtält och trädäck, och vi hälsar på hos Erland Johansson och hans särbo Yvonne Öhrbom, som har just det upplägget. De är båda pensionärer, bor i Värnamo och fram till juli 2019 reste de gärna på bil- eller flygsemestrar.

ANNONS

– Vi var också ute och kryssade några gånger. Men efter att vi upptäckt Vallsnäs har vi slutat med allt det där. Barcelona, New York och Paris, det är bara blaha-blaha i jämförelse, säger Erland Johansson och skrattar.

En tomt på första parkett

Dock menar han vad han säger. Han och Yvonne köpte sin första husvagn på impuls av en bekant, och i dag är de fast rotade på Vallsnäs. I dubbel bemärkelse. De har skapat en färgstark och personlig inredning i det kombinerade köket-vardagsrummet (förtältet), liksom inne i sovrummet (husvagnen). Och deras tomt, med ostörd utsikt över Unnen, är verkligen på första parkett.

– Campingen är öppen året runt, och vi har tillbringat julhelgen här. Då drog vi igång våra två gasolbrännare och med vårt isolerade golv blev det hur skönt som helst, förklarar Erland förnöjt.

Syskonen Fabienne Lehmann och Felix Klima från Frankfurt är dock förstagångs-besökare på Vallsnäs. De har hyrt en campervan i en vecka och har Göteborg som slutmål innan de flyger hem därifrån.

– Vägen hit var fin, med allt det gröna och de röda husen överallt. Vi googlade efter en camping vid en sjö där man även kunde hyra kanot, och då var Vallsnäs en av tre ställen som dök upp, berättar Fabienne samtidigt som hon försöker komma underfund med hur det ihopfällbara campingbordet fungerar.

ANNONS

Lever med campingen 24/7

Vi går vidare bort mot badplatsen (eller en av badplatserna; det finns tre att välja mellan) berättar Rickard Englund, som under uppväxten i Unnaryd tillbringade mycket tid hos mormor och morfar, som bodde på Vallsnäs.

– Först drev morfar campingen åt kommunen, men 1990 köpte han anläggningen. Som barn var jag ofta här och hjälpte till med lite av varje, och sen blev det sommarjobb. Min plan var att bli gymnasielärare i matte och idrott, men när jag var mitt i utbildningen blev morfar sjuk. Det var 2000, och jag tog en paus från studierna för att hoppa in för honom. Han frågade mig ganska snart om jag ville köpa campingen – så jag återvände aldrig till högskolan, utan tog över året efter.

Rickard konstaterar att det nu är hans 24:e säsong och att man blir ”lite hemmablind när man går runt på ett ställe dagarna i ända.” Från påsk till september jobbar han större delen av sin vakna tid, och lever med campingen 24/7.

– Men i januari är det total vila, då brukar jag åka till svenska fjällen och åka skidor. Tidig vår och sen höst är det reparationer och allmänt fix. Jag brukar säga att ”jag är inte bra på någonting, men jag kan jäkligt mycket.”

ANNONS

2018 var en orolig sommar

Vad gäller somrar som sticker ut, säger Rickard att han 2018 gick runt med en liten oro i hela kroppen.

– Det var då det var så otroligt torrt, och det fanns hela tiden en rädsla att det skulle ta fyr. De allra flesta respekterar ett grill- och eldningsförbud, men det var några gånger vi fick säga ifrån, säger han och fortsätter:

– Och för några år sedan kom tjällossningen i påskhelgen, när hela campingen var full. Då blev det i stället så blött att husvagnarna körde fast när folk skulle åka härifrån. Då fick jag dra loss dem ur sörjan med min fyrhjulsdrivna bil.

Läs också:

ANNONS