Midsommarfirande i Societetsparken i Varberg.
Midsommarfirande i Societetsparken i Varberg. Bild: Johanna Storm

Det blir ingen dans kring midsommarstången i år

Små grodorna, dragspelsmusiken och inte minst de resliga majstängerna kommer att lysa med sin frånvaro i år. De flesta midsommararrangörerna har tagit samma beslut: corona sätter stopp för firandet.

ANNONS
LocationHalland|
|

AIK:s midsommarfirande på AIK-vallen brukar locka mellan 2000 och 3000 besökare som dansar kring midsommarstången, köper lotter, fikar och äter varm korv. I år blir det en annorlunda midsommar. Styrelsen beslutade för ett bra tag sedan att ställa in firandet.

– Det går ju inte att ha ett firande när bara 50 personer får vara med, säger Christer Svensson, ordförande i AIK.

– Vi förlorar så klart pengar, men det får vi ta igen på annat.

LÄS MER:Färgsprakande folkdansare tar över midsommarfirandet

AIK har redan sökt och fått pengar från Falkenbergs sparbank som nästan täcker förlusten.

– Vi förlorar pengar på annat också på grund av corona. Till exempel ställde vi in vårens tipspromenader och under Wheels and Wings brukar vi hyra ut platser för husvagnar och bilar på vår mark. Men det blir ju inte heller av i år.

ANNONS

Det ekonomiska tillskott som midsommarfirandet brukar ge går framför allt till skötseln av den egna anläggningen.

– Men vi överlever och jag hoppas att vi kan komma igång med promenaderna till hösten igen säger Christer Svensson.

Midsommarfesten i Olofsbo är också inställd på grund av myndigheternas rekommendationer. Detsamma gäller Vessigebro där en midsommarfest brukar hållas på Gurkbänken. Skrea hembygdsförening ställer in firandet vid hembygdsgården som brukar locka cirka 500 personer.

IF Böljan har varje år sedan 1969 ordnar midsommarfirande vid Hemvärnsgården. I år blir det inget med det.

– Vi får ta nya tag nästa år. Vi måste tyvärr ställa in på grund av rådande omständigheter, säger Lotta Westman som jobbar på IF Böljans kansli.

IF böljan går även miste av intäkter eftersom Allsången på Vallarna är inställd. Där brukar föreningen hjälpa till med olika sysslor tillsammans med bordtennisklubben.

Coronaanpasat firande i Apelviken

I Varberg var tanken att, precis som förra året, över hundra folkdansare från Göteborgs folkdansvänner skulle leda kommunens stora midsommarfirandet i Societetsparken. Vanligtvis letar sig tusentals midsommarfirare till parken, men redan i april meddelade Kultur- och fritidsförvaltningen att det inte blir något firande i år då gränsen för femtio personer överskrids av själva dansarna.

Även Grimetons Hembygdsförenings midsommarfirande vid hembygdsgården Bäckaslätt och Norvalla IF:s firande på Norvalla IP är inställda.

ANNONS

Däremot kan campinggästerna på Apelvikens camping delta i ett coronanpassat midsommarfirande.

"På Apelviken firar vi midsommar på riktigt ... men just i år i en lite annorlunda tappning med tanke på allt som händer runt omkring oss. Istället för gemensam dans kring midsommarstången, får var och en ett midsommarstång-kit och kan dansa på egen tomt" skriver de på sin hemsida.

Läs mer: Varbergsborna trotsade vädermakterna i Societetsparken

Läs mer: Traditionellt midsommarfirande för FUB

ANNONS