Finaldags. Engelska skolan från Halmstad, med bland andra Roberto Gillberg Kron i laget, möter Torups skola i vars lag Jakob Kristenson spelar.
Finaldags. Engelska skolan från Halmstad, med bland andra Roberto Gillberg Kron i laget, möter Torups skola i vars lag Jakob Kristenson spelar.

En fotbollsturnering med många gröna kort

Fotboll är schysst – och i dubbel bemärkelse när det spelas Fair play-turnering. I går var det dags för final för sjätteklassarna.

ANNONS
|

I december gick startskottet för Landslagets Fair Play trophy-turnering i Halland. Liksom i övriga deltagande län ska ett klasslag koras som representerar länet i den nationella turneringen där en svensk mästare i fair play ska utses.

Och intresset för att vara med har varit stort. Sammanlagt 112 halländska lag med över 2 000 barn har deltagit i turneringen som sätter fokus på sportslighet, kamratskap och att ha kul tillsammans.

– Det har spelats hundratals matcher utan ett enda gult eller rött kort, säger Björn Laid, Hallands skolidrottsförbund.

Däremot har det delats ut gröna kort till spelare och lag.

– Det snackas annars alltid om vem som har gjort flest mål, här lyfts något annat fram. Det blir applåder till dem som vunnit matchen, men man lyfter också upp dem som fått grönt kort genom goda prestationer, säger Björn Laid.

ANNONS

Tre klasslag möttes i går i Arenahallen, nämligen från Engelska skolan i Halmstad, Torups skola och Tångaskolan i Falkenberg.

–Det är riktigt kul, säger Felicia Stewart från Engelska skolans lag om turneringen.

Och om fair play-andan säger hon:

–Vi ska spela schysst och inte vara elaka mot varandra.

Både Felicia och lag- och klasskamraten Moa Karlsson är också inne på sammanhållningen.

–Vår klass blir mer ett lag, säger Moa.

När turneringen avslutades i går blev det laget från Torups skola, som i kraft av det antal gröna kort de samlat på sig under turneringen, som representerar Halland. Det som väntar härnäst är inte fler matcher, utan lagen får reflektera kring olika frågeställningar och lämna in förslag på hur man kan utveckla fotbollen genom fair play.

–Lagen har varit enormt sportsliga. Oavsett vilket av de här tre lagen som hade vunnit fair play så hade de varit värdiga representanter för Halland. Det har varit en härlig attityd genom hela turneringen, säger Björn Laid.

Även lag från årskurs sju har spelat i turneringen och final spelas i dag.

ANNONS