Floristen tipsar om hur du hanterar din trädgård i det skiftande vädret

Vattna när det regnar, låt kvistar och löv ligga kvar, vattna inte mitt på dagen, gödsla med fårull. Floristen Frida Persson har flera tips för att ta hand om trädgården när vädret snabbt slår om.

ANNONS
|

Sommaren i Halland hittills har varit både regnig och solig. Ena dagen har solen lyst och det har varit 30 grader varmt, och nästa dag har regnet vräkt ner och skapat översvämningar. Det kan vara svårt att veta hur ens trädgård påverkas av det mixade vädret. Snittblomsodlaren Frida Persson tipsade på sitt instagramkonto om att vattna blommorna när det regnar, och många blev förvånade av tipset.

– Jag trodde inte att så många skulle reagera, berättar hon.

Frida Persson har sedan 2021 drivit sitt företag ”Fridas Blomster”. Hon odlar snittblommor strax utanför Borås, men bor på sommaren i en stuga i Träslövsläge. I år ville hon testa att odla blommor i stugans trädgård.

ANNONS

– Jag har inte grävt, jag har gjort bäddar av jord. Det är skonsammare mot både kroppen och marken, säger hon.

På bäddarna ligger det kvistar, löv, klippt gräs och till och med fårull. De är till för att hålla inne fukten, så att rötterna kan gå djupare.

– Jag ser ofta att många rensar i sina rabatter och tar bort kvistar och löv. Men de är jättebra för att hålla fukten inne i jorden. Ute i naturen så ligger det ju massa löv på marken, säger hon.

Fukten är viktig för att blommorna ska bli tåliga. Därför är det bäst att vattna när det regnar, och att vattna mycket färre gånger, än att vattna lite hela tiden.

– Om man vattnar en torr dag så lägger det sig ofta på ytan och avdunstar, istället för att absorberas av jorden. Då vänder sig rötterna uppåt. Man vill att rötterna ska gå djupt ner så att växterna blir mer tåliga, berättar hon.

Vill förändra den ohållbara blomindustrin

Frida satsar på hållbarhet genom att till exempel odla perenna blommor som kan blomma i flera år, ett koncept som kallas slow flowers. Hon berättar att blomindustrin är en smutsig industri med mycket avfall och gifter.

ANNONS

– Det finns ingen lag på att blommor måste ursprungsmärkas. 9 av 10 blommor är inte från Sverige. De odlas runt ekvatorn och skickas sedan hit med gifter på sig som är olagliga i Europa.

Hon brinner extra för begravningsblommor.

– Det är de verk som florister använder mest icke-nedbrytbart material för. Jag gör nedbrytbara kransar.

Fridas tips för att hålla trädgården frisk under sommaren

1. Vattna när det regnar, för att marken ska kunna suga upp vattnet.

2. Vattna några få gånger med mycket vatten

3. Lägg fårull, gödsel, kvistar och löv på jorden för att hålla inne fukten i marken

4. Vattna på morgonen eller kvällen

ANNONS