Full aktivitet på årets gymnasiemässa

Både teoretiska och praktiska program verkade locka eleverna på mässans första dag, då studerande från hela Halland kom för att få hjälp med gymnasievalet.

ANNONS
|

Falkhallen, där Hallands gymnasieskolor ställer ut, är full av montrar. Ungdomar från hela länet går i klungor och trängs i gångarna för att få prata med gymnasieelever och få information.

Nicci Sultan går årskurs nio på Fyllingeskolan i Halmstad. Hon är intresserad av en praktisk linje.

– Jag vill inte bara sitta och arbeta med papper, säger hon.

Kompisen Malin Göransson vill gå samhällsprogrammet med beteendeinriktning, och ska inom kort skugga en student på gymnasiet hon är intresserad av.

– Jag vill gärna gå på en liten skola, säger hon.

Aspirerande byggelever kan i en monter prova att spika i en bräda, och samlingen runtom är stor.

ANNONS

– Det är första året vi testar det här, det har lockat mycket folk. Sen får vi se hur många som vill börja på skolan, och inte bara spika, säger Lars Gunnarsson, lärare.

Skolorna har lockbeten så som gratis T-shirts och elevuppträdanden i Blackboxen. Pernilla Josse från Veingeskolan i Laholm hade egentligen tänkt börja jobba direkt efter nian, men har ändrat sig.

– Gymnasiet kan vara en bra grund, säger hon.

Flera av ungdomarna på mässan tycker att det är viktigt att välja rätt inriktning, snarare än att välja samma skola som kompisarna. Utöver niondeklassare var även elever från årskurs åtta på plats för att få idéer i god tid före valet. För de som ska börja gymnasiet till hösten ska ansökan vara inne senast den 1 februari 2016.

ANNONS