Giftiga växten stånds en livsfara för djur

Anette Pettersson i Mellby har med stigande oro sett hur de gula blommorna poppat upp på olika ställen i Laholms kommun. Växten stånds kan ge hästar och kor en smärtsam död. Andra djur kan också drabbas.
– Våra kaniner dog på fläcken, säger Anette Pettersson.

ANNONS
LocationMellby|
|

På det blivande industriområdet i Mellby har Anette Pettersson inga problem att hitta stånds. Hon har också sett växten på Nyby industriområde och ute i vägkanterna.

– Den har spridit sig något otroligt. Jag är väldigt förvånad att ingen gör något. Det här sprider sig till beteshagarna, säger hon.

Tidigare har hon skrivit till Laholms kommun och efterfrågat åtgärder, utan att få något gehör. Nu tycker hon att det är dags att lyfta frågan igen.

– Det är nog många som inte vet att den här växten är så farlig, säger hon och berättar att hon för en tid sedan fick springa ut på ett fält och hejda en traktorförare som var på väg att slå gräs på ett fält där det växte stånds.

ANNONS

Kan hamna i djurfoder

Just att stånds kan komma in i gräsfoder för djur, beskrivs som en stor fara. Så länge växten står grön på fälten är den besk och djuren äter den inte gärna.

– Men vid en torr sommar, när växten torkar ner, tappar den smaken. Djur kan råka äta den av misstag när den vissnat. Och kommer stånds in i vallfoder som hö eller ensilage kan djuren inte sortera bort det, säger Sofie Pålsson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

Stånds innehåller ett starkt gift som angriper levern. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) beskriver stånds som ”en av våra giftigaste växter” och skriver att förgiftningssymptomen kan komma både gradvis och akut.

Kaninerna dog

Anette Pettersson har själv inte häst, men hon har däremot haft kaniner.

– När vi flyttade hit visste vi inte vad det var. Vi skaffade lite kaniner till barnbarnen och satte burar på gräset där det var lite vildvuxet. Där kom lite blommor som ser ut som krulliga maskrosor. Jag hade ingen aning om att det var farligt, men våra kaniner dog på fläcken.

Under den inledande torra delen av denna sommar gick Hallands botaniska förening ut och varnade för stånds i ett nyhetsinslag i SVT.

– Varje liten blomma får, precis som maskrosen, en boll som kan sprida hundratals frön. Jag tycker att det är oansvarigt att låta det gå i blom och sprida sig vidare, sade laholmaren Margareta Lindgren som uppmanade den som ser stånds på sina marker att rycka upp växten med roten.

ANNONS

Utrotas inte

Myndigheterna har dock inga utrotningskampanjer på gång. För ett par år sedan fick Anette Pettersson svaret från Laholms kommun att man inte tänkte ingripa, då det inte finns betande djur eller tas foder i Mellby industriområde. En chef på Jordbruksverket uttalade 2020 i Hallands Nyheter att stånds inte är någon invasiv art och att det inte görs någon kartläggning av spridningen.

– Jag kan tycka att det är problematiskt att det får stå en massa stånds. Risken är att det finns närliggande betesmark eller att vilda djur för fröna vidare. Då har vi det där det inte ska vara, och det blir ett problem, säger Sofie Pålsson som ger den allmänna rekommendationen att läsa på.

– På SVA:s hemsida finns jättebra information om giftiga växter och väldigt bra beskrivningar av hur de ser ut, säger hon.

LÄS MER:Lennarts kalv förgiftades av stånds – vill se krafttag för att bekämpa ogräset

ANNONS