Bofast. Linnea Smeringe har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige. ”Jag har hittat min plats.”
Bofast. Linnea Smeringe har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige. ”Jag har hittat min plats.”

Hon bor granne med slottet

Det var Linnea Smeringes syster Jenny som först lockade henne från Falkenberg till England. Nu är det gemenskapen med vännerna och kyrkan som håller henne kvar.

ANNONS
|

– Min syster tjatade om att jag skulle söka volontärstjänst till Svenska kyrkan i London och jag gjorde det, men fick den inte. Då kom jag hit i alla fall, i augusti 2007.

Windsor ligger en halvtimmes tågresa från London. Det är en idyllisk stad, typiskt engelsk, om man tänker sig vykortsvackra omgivningar med gamla välskötta byggnader.

Här finns Windsor Castle, det gigantiska slottet där drottning Elizabeth tidvis bor. Här finns den förnäma internatskolan Eton, vars frackklädda elever rör sig i parkerna runt skolområdet och här finns Legoland, en nöjespark som lockar besökare långväga ifrån.

Linnea arbetade tidigare i en barnklädesbutik, men är nu barnflicka i en familj med två tvillingflickor, Isabella och Beatrix, som nyss fyllt ett år. Hos dem har hon varit sedan barnen var en månad gamla, för att hjälpa föräldrarna.

ANNONS

Nu arbetar de och Linnea tar hand om flickorna elva timmar per dag, fyra dagar per vecka.

Många av hennes vänner har barn och när de pratar barn hör hon själv ibland hur hon säger att ”mina barn gör så”.

Det är ett stort ansvar och jag vet inte om jag hade kunnat hoppa rakt in utan att ha haft hand om dem tidigare, då lärde jag mig mycket. Men all den där barnlängtan får jag i alla fall utlopp för!

I Windsor har Linnea hittat en frikyrka, i vars byggnad hon även bor, tillsammans med andra församlingsmedlemmar och vänner.

Hon är ”väldigt aktiv” och det är genom kyrkan hon hittat sina vänner. Det är också där hon tillbringar sin lediga tid med bönegrupper, med vänner eller med att spela musik.

Musiken är en central del i hennes liv och hon har gått en musikutbildning på folkhögskola i Jönköping, men även hunnit med att arbeta på förskola och så har hon läst ett och ett halvt år till sjuksköterska i Sverige, men det var inte rätt tid i livet.

ANNONS

– Att komma till England var nog bra för mig. Alla är unika här, man behöver inte göra som alla andra.

Hon skulle gärna göra något mer med musiken, och har haft en spelning på en pub i Windsor, men hon säger att det är svårt att hitta lokaler.

Frågan är hur länge hon ska stanna i England.

– När min syster flyttade tillbaka till Sverige kände jag att det var dags att välja. Var jag här för min systers skull?

Svaret var nej, Linnea har skapat sin egen tillvaro i Windsor, en stad som hon beskriver som ”ganska speciell”.

Till hösten har hon sökt in på en barnmorskeutbildning i Reading en bit från Windsor. Kombinationen barn och vård lockar och den treåriga utbildningen i England är bred med hälften teori och hälften praktik. Hon ser framför sig ett arbete med unga föräldrar, troligen i England.

– Det kommer alltid att finnas en liten bit av mig som vill tillbaka till Sverige, men just nu känns det mest naturligt att vara här. Jag har hittat min plats.

ANNONS

6.30 . Går upp och äter frukost. Cyklar till jobbet, det tar en halvtimme.

7.45 . Börjar jobba.

9.00 . Barnen äter frukost och sover 1,5 timmar. Diskar och plockar undan, lagar mat.

12.00 . Barnen äter lunch.

13.30 . Promenad i Eton park, tittar på skolpojkarna i frack. Leker lite.

17.00 . Lagar mat och äter kvällsmat.

18.00 . Badar barnen.

18.30 . Slutar jobbet, cyklar hem.

19.00. Hemma. Antingen träffar jag mina vänner, gör något i kyrkan, tittar på tv eller tar en promenad.

ANNONS