Per Nilsson tycker att det är bättre att ta tag i frågan om matförsörjningen i landet medan det är fred här och inte vänta tills krisen är kommen. Foto: TT
Per Nilsson tycker att det är bättre att ta tag i frågan om matförsörjningen i landet medan det är fred här och inte vänta tills krisen är kommen. Foto: TT

Hur klarar Sverige en matkris?

På måndagskvällen hålls ett möte där bland andra Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) ska försöka lyfta frågan om hur Sverige ska försöka klara en matskris om en sådan uppstår.

ANNONS
|

På initiativ av Lantbrukarnas Riksförbund och Studieförbundet Vuxenskolan arrangeras i kvällett öppet dialogmöte på Munkagårdsgymnasietmed temat "Finns det mat när krisen kommer?". Per Nilsson, aktiv i LRF:skommungrupp i Varberg vill med detta mötet skapa en dialog om Sveriges självförsörjningsgrad.

– Vi har som jag ser det ingen krisberedskap när det gäller matförsörjningen i landet. Vi importerar ungefär 50 procentmat från utlandet. Om vi skulle ställas inför kris och broarna stängs avså har vi bara mat i en vecka tio dagar. Det är det allvarliga, säger han.

Per Nilsson är själv lantbrukare sedan nästan 40 år tillbaka och anser att en lösning på en eventuell krisär att frågan om svensk - och närproduceratlyftsfram så att vi kan producera mer mat i Sverige.

ANNONS

– Vi ska diskutera oss fram till en lösning för att försöka gynna svenskt jordbruk mer än vi gör idag. Ge lantbrukare en push och gynna svenska producenter nu i fredstid då kanske vi har mer att röra oss med än om krisen redan uppstått, säger Per Nilsson.

Han säger även att det är på Munkagårdsgymnasiet som de framtida livsmedelsproducenterna finns och han vill att de ska ha de absolut bästa förutsättningarna för att kunna leva på sin verksamhet.

–Varken konsumenter eller politiker vet om detta och därför är det viktigt att vi tar upp det. De vet inte hur sårbara vi egentligen är. Har vi ingen mat vad händer då med människan? Vad ska vi då stoppa o magen?, frågar sig Per Nilsson som hoppas på att det ska komma så många som möjligt till mötet i kväll för att prata och diskutera.

ANNONS