Marcus Lindroth har vaccinerats med Astra Zenecas stoppade vaccin

Under tisdagen stoppades Astra Zenecas vaccin efter rapporter från flera länder om allvarligare biverkningar. Vaccinsamordnaren: ”Det är en otroligt otroligt liten risk att någonting händer.”

ANNONS
|

I Halland är det många som redan hunnit få sin första, och kanske till och med sin andra, dos av det nu stoppade Astra Zeneca-vaccinet. En av dem är ambulanssjuksköterskan Magnus Lindroth i Falkenberg.

Har du upplevt några biverkningar av vaccinet?

– Ingenting alls, lite ont i armen kanske där sprutan togs men inget mer. Vi har några på jobbet som jag vet har blivit sjuka med 39-40 graders feber och frossa. Men det har bara varit i något dygn och sen helt borta.

De biverkningarna som Folkhälsomyndigheten flaggar för nu är blodproppar och blödningar. Vaccinerade uppmanas att hålla extra koll de första två veckorna, en tidsgräns som Magnus Lindroth redan passerat.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinationer stoppas i Halland

– Biverkningar är det ju på alla läkemedel. Det som kommit fram nu är ju lite illavarslande men det vet vi ju inte än om det stämmer.

Är du orolig?

– Jag tror att det kan bli en oro i samhället. Dels för biverkningar, är det nu såhär allvarliga biverkningar så blir så klart mer oro. Dock får vi inte glömma att det är oerhört få av alla som vaccinerats som fått dessa biverkningarna.

– Jag hoppas att folk inte tvekar och vågar vaccinera sig sen när allt detta är utrett.

Vaccinsamordnaren: ”lita inte på allt som står på internet”

Katarina Sundberg är vaccinsamordnare i Varbergs kommun, hon anser att oro inte är nödvändigt.

— Det är en otroligt otroligt liten risk att någonting händer, men självklart ska man alltid vara uppmärksam oavsett vaccin.

Kommunen har hittills inte fått in några typer av anmälningar om biverkningar så som blodproppar eller liknande.

För de som fått sin första dos av AstraZenecas vaccin och nu väntar på sin andra säger Katarina Sundberg att det kan gå tolv veckor mellan dos ett och två. Därför anser hon att stoppet inte är något allvarligt i nuläget.

Sundberg belyser även vikten av att hålla koll på Folkhälsomyndigheten och regionens hemsida för att där ta del av information, och att inte lita på allt som står på internet.

ANNONS

— Det absolut viktigaste är att vi verkligen ser till att vi får rätt och bra information. Kontrollera alltid källan, tryck inte på ”dela”-knappen, och läs en gång till. Ta enbart till fakta från myndigheternas hemsidor för att undvika desinformation, säger Sundberg.

LÄS MER:Storbritannien: Astras vaccin är säkert

ANNONS