Politiker positiva till demensplan

Åtta av tio regionpolitiker i Halland som deltagit i en undersökning ställer sig positiva till en nationell plan för demenssjukdomar.

ANNONS
|

Alzheimerfonden lät genomföra undersökningen inför en internationell konferens om demenssjukdomar, Dementia Forum X, som nyligen hölls i Stockholm. Enkätundersökningen gick ut till ledamöter i landstingens och regionernas fullmäktigeförsamlingar samt i olika nämnder. I Region Halland fick 171 personer enkäten och 36 procent, eller 61 personer, svarade. Andelen som vill se en nationell plan var 79 procent och motsvarande siffra för landet var 84 procent.

–En nationell demensplan skulle stärka sjukvårdssystemets kapacitet att ta hand om det ökande antalet demenssjuka och även leda till att vården runt om i landet blir mer likvärdig, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare för Alzheimerfonden, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Alzheimerfonden pekar bland annat också på att WHO i en rapport uppmanat regeringar att prioritera sådana planer och på att exempelvis Norge, Danmark och Finland infört planer.

ANNONS