Räntesmocka väntar många låntagare: ”Kommer få det kämpigt”

Riksbanken sänkte styrräntan med 0,25 procentenheter under tisdagen och mer sänkningar väntas komma under året.
Men för de som band lånet på tre år 2021 väntar en tuff höst. För en genomsnittlig villaägare i Halland kan det handla om tusentals kronor mer i månaden.

ANNONS
LocationHalland|
|

Under 2021 var det ungefär hälften av de som tog nya banklån för bostäder som valde bundet lån och hälften valde rörligt. De som band på tre års tid 2021 har lån som nu går ut i ett helt annat ränteläge än då.

– De som lyckades pricka in räntebotten när snitträntan låg på 1,5 procent åker på en rejäl käftsmäll. Det var hyggligt många som band 2021. 2022 valde tre av fyra rörlig ränta och det har bara ökat sedan dess. En klar majoritet väljer rörligt i dag, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.

Han har räknat på hur det nya räntebeskedet påverkar en genomsnittlig villaägare med bundna och rörliga huslån i Halland. För den genomsnittlige bostadsrättsägaren med ett bundet lån som går ut nu, efter riksbankens senaste sänkning, kan det handla om 4 000 kronor mer i månaden, för villaägaren kan månadskostnaden öka med 8 000 kronor.

ANNONS

– Det kan bli riktigt kämpigt. Räntan förväntas gå ner i slutet av året så det kan bli lite bättre för de som har lån som går ut längre fram, säger Magnus Hjelmér.

En liten lättnad

Siffrorna är ungefärliga och beräknas på dagens genomsnittspris för bostäder i Halland och en belåningsgrad på 85 procent. Det vill säga ett lån på dryga två miljoner för en bostadsrätt och cirka 3,6 miljoner för en villa. Ränteavdraget är inte medräknat i den här uträkningen av räntekostnaden per månad.

De som har rörlig ränta har redan varit med om rejäla räntehöjningar sedan 2021. Nu kommer en liten lättnad när styrräntan sänks.

– De som inte har bundit sina lån har fått sin käftsmäll under resans gång. Men de ska även tänka på att det är relativt attraktivt att binda lånen i nuläget eftersom räntebanan räknas in i räntorna. Det är inte bara självklart att tänka att man ska ha rörlig ränta för att hänga med på räntenedgången, säger Magnus Hjelmér.

Vad är ert råd till bolånekunderna i dag, rörlig eller bunden ränta?

– Det är ens ekonomiska situation som ska avgöra. Har man små marginaler och vill veta sina kostnader kan det vara klokt att binda. Rörligt är för de med mer marginal som klarar att räntan skiftar. Det är det de flesta väljer i dag.

ANNONS

– Det finns för- och nackdelar med rörligt bolån, men har du rörligt lån kan du prispressa och byta bank och med bundet får du betala ränteskillnad vid byte. Rörligt ger mer utrymme för att konkurrensutsätta bankerna.

LÄS MER:Riksbanken sänker styrräntan

LÄS MER:Riksbanken öppnar för snabbare sänkningar

LÄS MER:Flera sänkningar i år – så påverkas ditt bolån

ANNONS