Vi kommer kunna servera svenska jordgubbar till midsommar. Men vädret har ställt till det för lantbrukarna, berättar Anders Rickardsson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund Halland.
Vi kommer kunna servera svenska jordgubbar till midsommar. Men vädret har ställt till det för lantbrukarna, berättar Anders Rickardsson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund Halland. Bild: Eric Johansson

Svenska jordgubbar till midsommar - Trots torka och kyla

De senaste veckorna har varit tuffa för de halländska bönderna. Torkan och kylan har slagit hårt men regnet kommer lägligt.

ANNONS
|

De senaste veckorna har varit torra och nätterna kalla. Detta har påverkat lantbrukarna i länet.

- Det har gått från att vara väldigt blött i februari till början av mars till nästan inget regn alls kombinerat med kalla nätter i början av maj. Torkan har påverkat skörden negativt och skördeprognosen har minskat, säger Anders Rickardsson, regionordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Halland och fortsätter:

- De kalla nätterna räddade dock många skördar eftersom det bromsade tillväxten då det fanns en brist på vatten.

Men det räddade inte alla skördar. Bland annat jordgubbsodlingar har drabbats, vilket Hallands Nyheter tidigare har rapporterat om.

ANNONS

Alla skördar påverkas inte lika mycket av regnet och av torkan. Lantbruk delas in i lätta och stora jordar. De lätta jordarna har påverkats mer då de är sandigare än de stora och inte behåller vatten lika bra.

- Vi är i huvudsak glada men det är ingen tvekan om att torkan har påverkat oss negativt. Regnet som kom i dag och regnet som skall komma nu i helgen kommer mycket lägligt för oss, säger Anders Rickardsson.

Ifall det blir svenska jordgubbar på midsommarbordet är en ständig fråga för både konsumenter och för bönder. Anders Rickardsson igen:

- Det kommer finnas svenska jordgubbar till midsommar. Det finns det till viss del redan. Hur många beror på hur hårt de kalla nätterna i maj slog mot odlingarna.

ANNONS