Två män anhållna för mattbedrägerier

Två män från Skåne, en 24-åring och en 42-åring, sitter anhållna i Halmstad misstänkta för att ha lurat ett äldre par att köpa en matta till överpris.

ANNONS
|

De två bedrägerimisstänkta personerna hämtades till förhör i söndags. Det är fortfarande oklart om det rör sig om samma personer som tidigare har lurat äldre människor i både Skåne och Halland.

– Vi jobbar vidare med det här för att se om de kan knytas till tidigare anmälningar, säger Anders Norberg, förundersökningsledare på polisens krimjour i Halland.

Åklagaren har ännu inte beslutat om de två misstänkta bedragarna ska häktas.

På tisdagen rapporterade tidningen om två äldre personer som utsattes för bedrägerier av mattförsäljare. En 90-åring blev av med silkesmattor för en kvarts miljon och en äldre kvinna köpte en värdelös matta för 9 000 kronor.

ANNONS

Bör man fortfarande vara vaksam på mattförsäljare?

– Det är alltid viktigt med återhållsamhet vad man köper eller inte köper när försäljare kommer ringer eller knackar på. Speciellt nu när vi vet att det har varit händelser med mattförsäljare som försäker vilseleda äldre, säger Anders Norberg.

Efter artikeln har telefonerna på redaktionerna gått varma.

Bedragarna ska bland annat ha ringt till flera äldre personer i Getinge och i centrala Halmstad.

– De har varit här också, säger en drabbad som dock avvisade försäljaren.

– Jag blev så paff när de berättade att jag hade köpt en matta i Båstad för 20 år sedan, för det hade jag ju. Men den affären finns ju inte kvar. Han var så trevlig och tillmötesgående i telefonen, men jag tackade nej och var ointresserad av att köpa en matta. Jag förstår inte hur de kunde veta att jag hade köpt mattan.

En annan tycker att det är viktigt att de äldre får veta hur de ska agera när exempelvis en försäljare ringer eller knackar på.

– Min gamla mamma måste vara försiktig när hon svarar i telefonen om det har med försäljning att göra. Och det är viktigt att hon tittar ut genom fönstret noga innan hon öppnar dörren när någon ringer på.

ANNONS
ANNONS