Värdefull natur får lite vård

Skyddade naturområden blir allt fler, de är viktiga och populära. Men det finns ett stort problem – länsstyrelsen har inte resurser att förvalta dem.

ANNONS
|

Henrik Martinsson, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet, tar ett andetag.

– Nej, det går inte.

Frågan var om länsstyrelsen klarar av att förvalta de 170 reservat av skyddad natur som det finns i Hallands län.

På två stenar, vid sidan av en vandringsstig, sitter Agneta och Lennart Boström. De öppnar med en kafferast efter bilresan från Vaggeryd. De lockades av Bexells talande stenar efter att ha snappat upp en broschyr i Falkenberg.

– Jag tycker generellt att vandringsleder håller bra standard, säger Agneta Boström.

De är vana vandrare.

– Jag håller med. Det som förvånar är att inte fler vandrar, säger Lennart.

ANNONS

De befinner sig i Åkulla bokskogar. Här beräknar länsstyrelsen att över 25 000 personer går per år. På stigen står biologen Mikael Stenström som arbetar med förvaltning av skyddad natur hos länsstyrelsen. Han har precis avslutat ett möte med Åkulla bokskogar intresseförening. Föreningen har tillsammans med länsstyrelsen sett till att naturområdet fått ordentligt med vandringsleder.

– Utan dem hade vi aldrig kunnat ha det så här bra, säger Stenström.

Den inväxande granen är det stora problemet här. I alla tolv reservat som Åkulla bokskogar består av har den varit ett problem. I dag är det inte akut någonstans – förklaringen är en hård prioritering som de var tvungna att göra. Reservaten i Åkulla bokskogar är de i dag stolta över.

– Det här lyfter vi fram!

På andra reservat är det värre.

– Det finns områden vi knappt har börjat sköta, säger Stenström.

Han kliver in i bokskogen med raska kliv. Under stegen ligger bruna löv, ovanför är det ett grönt hav, där solen försöker leta sig fram. Förutom fotstegen är det tyst. För att undvika trädgrenar som hänger in över stigen tvingas han parera.

– Hit borde kanske vår entreprenör komma och fixa, säger han.

ANNONS

Boken har funnits här i ett millennium. Tidigare var det ek och lind.

Under alliansens ledning minskade anslaget till åtgärder för värdefull natur. I år har den rödgröna regeringen ökat anslaget, men Henrik Martinsson och Mikael Stenström är eniga – de tolv miljonerna är inte i närheten av att räcka.

2011 släppte länsstyrelsen boken "Upptäck naturen i Halland".

– Den visar på de mest intressanta områdena, säger Stenström.

När de insåg att anslaget aldrig skulle räcka till förvaltningen av 170 områden, prioriterades de utvalda reservaten i boken – 32 stycken (Åkulla bokskogar består av tolv olika reservat).

– I dem ska parkering, skyltar, och leder fungera. Många av reservaten som är med i boken har fått ett riktigt lyft de senaste två åren, bland annat tack vare att anslaget ökat igen. Vi gör grejer för friluftslivet i de andra, men inte på samma nivå, säger Stenström.

Han blickar ut över ett tre meter högt stängsel som ramar in ett åtta fotbollsplaner stort område. Stängslet ska hålla djur borta, så att nyplanterad lövskog ska få fäste.

Paret Boström traskar förbi. Kafferasten är avslutad och vandringen är inledd. Stenström passar på att ge tips om smultronställen längs leden. Han är van vid synpunkter på sträckningar – varje år får länsstyrelsen runt 500 felanmälningar och önskemål inskickade.

ANNONS

– Vi är nej-sägare. Vi säger nej till många önskemål, och det är aldrig roligt, säger Mikael Stenström.

Varje naturreservat har en skötselplan. Kortfattat handlar de om att området ska värnas, vårdas och sedan visas upp. Här i bokskogen är avverkning av granskog och plantering av lövskog en vital del.

– Pengarna räcker inte till för allt i planen, och definitivt inte i den takten. Det är en frustration och det har slitit hårt på oss när vi har försökt lösa ekvationen, säger Stenström.

Henrik Martinsson, chef på naturvårdsenheten:

– Vi får fokusera på att rädda områden, inte att utveckla dem.

Behöver ni bli effektivare?

– Vi har blivit det. Vi har organiserat om oss, agerar annorlunda, och gör upphandlingar på annat sätt. Men vi klarar inte uppgiften med de anslag vi får, säger Martinsson.

Länsstyrelsen har börjat fundera på alternativa lösningar. En väg är att som i England ta hjälp av allmänheten, för att exempelvis avverka inväxande gran.

– Vi har funderat på att använda oss av volontärer, säger Stenström.

Inget beslut är taget. Mikael Stenström har i dagsläget en egen, lite oortodox, metod.

– Jag har alltid min lilla såg med mig. Det är lite fånigt, men det känns bra.

ANNONS

Har du alltid haft den med dig?

– Nej, det började när jag började på länsstyrelsen.

Fakta: Skyddad natur i Halland

  1. 170 naturreservat är skyddade.
  2. 43 av dessa är prioriterade för friluftsliv av länsstyrelsen.
  3. I HN-land återfinns: Vendelsöarna, Årnäsudden, Getterön, Gamla Köpstad södra, Gässlösa, Åkulla bokskogar*, Sumpafallen, Yttra Berg, Morups Tånge och Steningekusten.
  4. Åkulla bokskogar är ett samlingsnamn för de tolv reservaten Björkekullen, Karlsvik, Långanskogen, Mjällbjär, Nabben, Näsnabben, Skogsbo, Skärbäck, Stora Drängabjär, Toppbjär, Valaklitt och Älmebjär.
ANNONS