Krock mellan godståg och personbil

Ett godståg har krockat med en personbil på Viskadalsbanan i Marks kommun mellan Varberg och Borås. Polisen meddelar nu att en 35-årig man har dött i samband med olyckan. Anhöriga är underrättade.

ANNONS
|

Larmet inkom klockan 08.14. Räddningstjänst, polis och ambulans ryckte ut. En bil hade blivit påkörd vid en plankorsning utan bommar, enligt Trafikverket.

– En person är inblandad. Det är en kollision mellan personbil och ett godståg, sade Johan Lindström, vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund i det initiala skedet.

Tåget ska inte ha spårat ur och kontaktledningarna var inte skadade, enligt SOS alarm.

– Det är oklart skadeläge, men det allvarligt. Vi är där för att stötta räddningstjänst i nuläget och se till att inte obehöriga är ute på spåret. Tågtrafiken är stoppad från 08.30, säger Jens Andersson, polisens presstalesperson.

Klockan 09.15 meddelade räddningstjänsten att man avslutat insatsen.

ANNONS

Så påverkas tågtrafiken

Alla tåg på Viskadalsbanan har ställts in. Stoppet kommer hävas tidigast klockan 22.00, enligt Trafikverket.

– Det är totalt åtta tåg (för Västtrafik) som är inställda. Vi har fått in ersättningsbussar till nästan alla avgångar, säger Johan Morsten, störningskoordinator på Västtrafik.

Tågsträckan är mer trafikerad än vad den brukar vara då den används för omledningar av trafik i samband med pågående banarbeten. Det är bland annat MTR som leds om på sträckan.

– Det är mer trafik där än vad det brukar vara. Det kommer att bli stopp och stora förseningar, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Olycksdrabbad sträcka

För sex år sedan inträffade en allvarlig krock inte långt ifrån platsen för dagens kollision. Det var i juli 2017 som en man i 20-årsåldern avled efter att ha färdats i en personbil som kolliderade med ett tåg. Krocken skedde vid en övergång utan bommar i Sundholmen.

Riskerna med Viskadalsbanans plankorsningar är för närvarande fokus för ett större arbete på Trafikverket, för att bättra på säkerheten.

Man död efter krocken

Klockan 11.32 meddelar polisen att den skadade personen har avlidit. Anhöriga är underrättade av polisen.

– Tåget och personbilen har kolliderat och bilen har dragits med några hundra meter. Räddningstjänsten konstaterar att han är allvarligt skadad och påbörjar HLR. Men mannens liv gick inte att rädda, säger Jens Andersson, polisens presstalesperson.

ANNONS

Polisen har tagit personbilen i beslag men misstänker inget brott.

– Det finns ingen anmälan. Lokföraren är inte misstänkt för något brott, säger Andersson.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas

Björketorp, Horred, Skene, Berghem, Veddige, Varberg, Tofta, Derome, Assberg, Kinna, Fritsla, Viskafors, Borås C, Knalleland, Fristad, Borgstena, Mollaryd, Torpåkra, Ljung, Herrljunga C, Vedum, Vara, Grästorp, Vargön, Vänersborg C, Öxnered, Uddevalla C.

Västtrafik hänvisar till hemsidan för detaljerad information om inställelser och ersättningsbussar.

Källa: Trafikverket

ANNONS