Lär känna kameran

Det bästa sättet att lära sig kameran är att testa, prova och experimentera.

ANNONS
|

På alla kameror i dag finns det autofunktioner, men för att veta hur kameran fungerar går vi här igenom de tre viktigaste funktionerna för att kunna ta bra bilder. Den dagen du vill släppa autoknapparna är det dessa tre inställningar du ska bli vän med:

• ISO är kamerans ljuskänslighet och anges i tal som 100, 200, 400 och så vidare. Ju högre tal desto ljuskänsligare. Men vilket ISO-tal du ställer in påverkar också bildens kvalitet, där högre ISO innebär mer brus.

• Med slutartiden/exponeringstid bestämmer du hur länge bildsensorn inne i kamerahuset ska vara öppen och därigenom hur mycket ljus som släpps in. En sekund är lång tid i kameravärden. Tillsammans med objektivets bländare bestämmer slutartiden hur ljus eller mörk bilden kommer att bli. En kort slutartid behöver en större bländaröppning för att undvika underexponering (när bilden blir för mörk) och en lång slutartid kompenseras av mindre bländareöppning för att undvika överexponering. Ju längre tiden du har ställt in i kameran desto större risk/chans för skakningsoskärpa. För att kunna ta bilder på föremål i rörelse är exponeringstiden viktig. Under en lång exponeringstid hinner de då röra sig och blir suddiga i bilden. Det kan ge intryck av fart i bilden, till exempel ett forsande vattendrag eller någon springer. Men för att göra detta kan ett stativ behövas för att stabilisera upp och få skärpa på omgivningen.

ANNONS

• Med bländaren styr du hur pass stor öppningen mot sensorn ska vara under tiden du släpper in ljuset (med hjälp av slutartiden). Här finns det många steg att välja på, ƒ/2,8 ƒ/4, ƒ/8, ƒ/11, ƒ/16, ƒ/22 o.s.v. Ju lägre bländartal du använder dig av desto större hål och därigenom mer ljusinsläpp. Slutartid och bländare arbetar alltid tillsammans.

Tanken med Fotoskolan är att samla de bästa tipsen från våra fotografer.

Första delen i serien publicerades fredag den 28 juni. Därefter följer ytterligare sex avsnitt - ett varje fredag.

ANNONS