Larm om brand i villa i Åsa

En kraftig brand bröt ut på vinden i en villa i Åsa under söndagsmorgonen. Räddningstjänsten hade ett stort antal enheter på plats och lyckades under eftermiddagen att få branden under kontroll.
Villan är totalskadad och polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

ANNONS
|

Larmet inkom klockan 09.02 på söndagen. En brand härjade då på vinden till en villa i Åsa.

– Det brinner på taket och på vinden, en fullt utbruten brand, sade Fredrik Hjertén, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Branden under kontroll

Vid 10.30-tiden på söndagen hade räddningstjänsten branden under kontroll.

– Branden är nu under kontroll och vi bedömer att det inte finns någon spridningsrisk, men det är en totalskada på huset, säger Krister Lindqvist.

Krister Lindqvist, insatsledare för insatsen vid villan i Åsa.
Krister Lindqvist, insatsledare för insatsen vid villan i Åsa. Bild: Mats H Ljungqvist

Insatsledaren berättade att de hade ett tiotal fordon i gång under förmiddagen, innefattande heltid- och deltidsstyrkan från Kungsbacka samt personal från Frillesås. De hade även rekvirerat in en vattenbil från Mölndal.

ANNONS

Klockan 11.30 var branden mer eller mindre släckt.

– Den är under kontroll som sagt, nu håller vi på att leta efter lite glödbränder och sånt. Vi planerar att vara kvar med resurserna till 12.30 och därefter kommer det att trappas ner, säger Patrik Hedlund, larm- och ledningsoperatör.

Villans vind var så gott som uppbrunnen, enligt Hedlund.

– Vinden har brunnit av helt och ovanvåningen på villan är såklart också påverkad av branden, säger Patrik Hedlund.

Alla ute ur villan

Personerna som befann sig i villan när branden startade tog sig alla ut ur huset. De har tagits omhand av vårdpersonal, men ska ha klarat sig utan skador.

Polisen bistår räddningstjänsten i arbetet och området kring villan och vägen utanför är avspärrad.

– Samtliga boende är ute ur huset och har inga skador. Räddningstjänsten arbetar och vi säkrar närområdet, säger Hans-Jörgen Ostler, polisen presstalesperson.

Anmälan upprättad

Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Branden ska enligt polisen ha startat av att en påse med aska börjat brinna.

– Det verkar vara så att någon ställt ut en påse med aska i och så har det tatt sig, säger hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

Vid 14-tiden på söndagseftermiddagen hade räddningstjänsten kunnat lämna platsen med alla resurser utom en.

ANNONS

– Vi har avvecklat det mesta. En enhet är på plats för bevakning, under eftermiddagen och eventuellt kväll, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör.

Hur pass skadat är huset?

– Vi får nog se det som en totalskada, säger han.

ANNONS