Studie: Dålig tandhälsa kopplas till ökad dödlighet i covid-19

Blöder det ibland när du borstar tänderna? Är tandköttet svullet? Det bör du ta på största allvar. Det är nämligen förstadier till tandlossning, där man hittat kopplingar med alltifrån hjärtsjukdom till ökad risk att dö i covid-19.

ANNONS
|

Att man inte ska slarva med tandborstningen vet de allra flesta. Men ofta ses det som något man gör i första hand för att slippa saker som dålig andedräkt, hål i tänderna och tandsten. Att det också kan ha stor betydelse för hela din fysiska hälsa är mindre känt.

– Varken inom medicinprofessionen eller bland allmänheten är medvetenheten om det här särskilt stor. Munnen och övriga kroppen har länge setts som två helt skilda saker. Det finns en utbildning för munnen och en för kroppen, och såväl lagar som försäkringssystem skiljer sig åt (mellan mun och kropp), säger Björn Klinge som är professor och övertandläkare i parodontologi på Malmö universitet.

ANNONS

Han har bland annat studerat sambandet mellan parodontit, alltså tandlossning, och hjärtinfarkt och funnit en 30 procents ökad risk att drabbas av en förstagångsinfarkt bland de med måttlig till allvarlig tandlossning (jämfört med de som inte hade det). Den siffran är efter att man tagit hänsyn till andra skillnader mellan grupperna, som rökning exempelvis.

– Det är en ganska rejäl riskökning. De sjukdomar där man hittat starkast bevis för samband med tandlossning är just hjärt-kärlsjukdom samt diabetes, men det kommer nya studier nästan varje vecka där man hittat samband mellan oral ohälsa och olika sjukdomar. Vi har bara precis börjat glänta på dörren till det här inom forskningen.

Ny studie pekar på ökad risk att dö i covid

En sådan ny studie är en från en stor grupp med forskare från bland annat Kanada, Qatar och Spanien som nyligen publicerades i ”Journal of clinical periodontology”. De har undersökt tandlossning och covid-19 och funnit en nästan nio gånger ökad dödlighet i covid bland personer med allvarlig tandlossning jämfört med de som inte hade det. Man såg också en ökad risk att hamna på intensivvård och i respirator.

– Det är väldigt intressant även om det bara är en studie hittills, det ska man komma ihåg. Teorin är att om du blir svårt covidsjuk är risken stor att du har en lunginflammation. Den kan förvärras av bakterier från munhålan som du drar ner i lungorna genom att man börjar andas in saliv när man är så svårt sjuk, säger Björn Klinge.

ANNONS

Andra sjukdomar där man hittat samband med tandlossning är bland annat demens, reumatism och vissa former av cancer, som cancer i bukspottskörteln och i munnen. Exakt hur tandlossning kan hänga ihop med andra sjukdomar är inte helt klarlagt. Men en teori handlar om inflammation, där man kan se att såväl tandlossning som flera av de övriga sjukdomarna ger ett överpåslag i kroppens inflammationsförsvar. Vid tandlossning uppstår sår i tandköttsfickan där miljoner bakterier bildas och skapar inflammation vilket gör att inflammationsämnen och bakterier ständigt läcker ut i blodomloppet och sprids till övriga kroppen och hjärnan.

– Har du exempelvis diabetes så har du en kronisk låggradig inflammation i kroppen. Detsamma gäller för tandlossning och det är möjligt att det här samverkar på något vis som vi inte helt känner till i dag. Vi vet också att behandling av tandlossning sänker inflammationsmarkörer i blodet vilket sannolikt minskar risken för andra sjukdomar, eller ger ett mildare förlopp.

När det gäller diabetes har studier visat att framgångsrik behandling av tandlossning kan sänka nivåerna av blodsocker påtagligt.

Se upp med blödande tandkött

Inflammation i tandköttet är ett förstadium till tandlossning och väldigt vanligt. Bland personer över 50 år hittas det hos upp till 90 procent i Sverige. Måttlig tandlossning ser man hos ungefär en femtedel i åldersgruppen, och allvarlig hos sju procent. Men tandlossning tar tid att utveckla, och man har därför mycket att vinna på att stoppa sjukdomsförloppet i tid.

ANNONS

– Jag brukar försöka sprida hopp, det allra mesta går att få ordning på bara man tar tag i det, säger Björn Klinge.

Han rekommenderar därför att man tar en ordentlig titt i spegeln när man borstar tänderna. Tecken att hålla utkik efter är om tandköttet är svullet, om det blöder när man borstar och, när sjukdomen gått längre, om tandköttet börjar ”krypa uppåt” så att mer av tanden blottas.

– Det är bra att vara lite nyfiken så att man kan upptäcka de här tidiga tecknen och agera i tid. Blödning signalerar en pågående inflammation. Känns tanden lös har sjukdomen gått väldigt långt, så det är viktigt att vara uppmärksam på sin tandhälsa och besöka tandvården regelbundet. Där kan de mäta ner i tandfickan vilket man inte kan göra själv hemma.

Viktigt gå till tandläkaren regelbundet

Märker man av inflammation eller blödning gäller det att vara extra noga med tandborstningen, där Björn Klinge talar sig varm för den enkla 2+2+2-regeln. Borsta två gånger om dagen, två minuter per tillfälle, med två centimeter flourtandkräm.

– Det är grunden, som man kommer väldigt långt på. Blir det inte bättre inom ett par veckor så bör man ta kontakt med tandvården för att få ytterligare hjälp.

ANNONS

Han ser det som ett stort problem att munnen inte riktigt ses som en del av övriga kroppen, och menar att åtminstone behandling av inflammation och infektion i munnen bör betraktas som övrig vård och vara skattefinansierat.

– Munnen är ingen isolerad del utan påverkar hela kroppen och sjukdom där bör naturligtvis behandlas precis som övrig sjukdom. Du får bekosta dina glasögon själv, men får du en infektion i ögat ingår det i högkostnadsskyddet. Jag tycker det är självklart att det borde fungera likadant med tandlossning och inflammation.

ANNONS