Brandmän och personliga assistenter får undantag i regler om dygnsvila

Brandmän, personliga assistenter och LSS-personal får undantag i de nya reglerna om dygnsvila. Parterna har kommit överens, efter att ha mötts av hård kritik under förhandlingarnas gång.

ANNONS
|

SKR och Sobona har kommit överens med fackförbundet Kommunal om nya regler för dygnsvila, skriver SKR i ett pressmeddelande.

− Det har varit konstruktiva förhandlingar där vi har haft många olika intressen att beakta, säger Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse, i pressmeddelandet.

De nya reglerna om dygnsvila innebär i grunden att anställda ska ha minst 11 timmars sammanhängande ledighet under ett dygn. Skärpningen ska, enligt den ursprungliga överenskommelsen från i höstas, träda i kraft 1 oktober då EU krävt att Sverige på ett bättre sätt följer unionens arbetstidsdirektiv.

Samtidigt har det funnits utrymme för att göra undantag, något som bland annat brandmän menat varit en nödvändighet. De arbetar i dag regelbundet dygnspass och befarade att det inte skulle vara möjligt med det nya regelverket.

ANNONS

Räddningstjänsten kan få arbeta dygnspass

SKR skriver nu att räddningstjänsten, och vissa andra verksamheter ”med ansvar för liv, hälsa och säkerhet”, får ett särskilt undantag. Undantaget innebär att de kommer kunna arbeta upp till 24 timmar i sträck, om den högsta ledningen i kommunen, regionen eller det kommunala företaget begär dispens.

− Dispens kan enbart ges när alla andra möjligheter att bemanna verksamheterna har prövats och det inte finns några andra alternativ. Det är uteslutande verksamhetens behov som ligger till grund för beslut om dispens, säger Sten Nordin, vice ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation, i pressmeddelandet.

Kommunal skriver i ett pressmeddelande att det därmed kan vara möjligt för räddningstjänsten att med dispens fortsätta arbeta dygnspass, under förutsättning att de i anslutning till arbetspassets slut får en sammanhängande vila på minst ett dygn.

Tobias Rådenfjord, första vice förbundsordförande i Brandmännens riksförbund, säger till TT de är ”fantastiskt glada” över överenskommelsen. Han tror att det varit avgörande att brandmän pratat om de potentiella konsekvenserna av det ursprungliga förslaget, som många menat hade kunnat leda till massavhopp.

– Utan vårt arbete tror jag att det inte hade landat i något positivt. Opinionen har fått detta att gå igenom, säger Tobias Rådenfjord till TT.

LSS-personal kan få dispens

Även LSS-personal kommer kunna arbeta dygnspass om de får dispens. Personliga assistenter, ledsagare och avlösare har fått en annan typ av undantag genom den nya överenskommelsen. För dem kommer det att vara möjligt att arbeta dygnspass redan efter att en lokal MBL-förhandling genomförts, skriver Kommunal på sin hemsida.

ANNONS

– Medlemmarnas behov av vila och återhämtning och verksamheternas speciella förutsättningar har varit vägledande i förhandlingarna, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal.

I slutändan är det EU-kommissionen som ska ta ställning till om överenskommelserna möter EU-direktivet på ett tillfredsställande sätt. Såväl SKR och Sobona som Kommunal bedömer att de gör det.

ANNONS