Drottning Silvia köpte årets första majblommor av Alice Ehrén och Youssef Jawady, från Barkarbyskolan, vid en ceremoni på slottet.
Drottning Silvia köpte årets första majblommor av Alice Ehrén och Youssef Jawady, från Barkarbyskolan, vid en ceremoni på slottet.

Drottningen köpte första majblommorna

Drottning Silvia köpte årets första majblommor av 9-åriga Alice Ehrlén och Youssef Jawady från Barkarbyskolan.

ANNONS
|

Årets humleinspirerade majblomma är designad av 13-åriga Elina Hall från Göteborg och går i gult och svart. Som tidigare år köptes de första majblommorna av drottning Silvia, officiellt "Majblommans högsta beskyddare", i en traditionsenlig ceremoni på Stockholms slott.

Försäljarna i år var Alice Ehrlén och Youssef Jawady, båda 9 år från klass 2–3 C på Barkarbyskolan i Järfälla.

- Vi läste en artikel om majblommor och då blev några i klassen intresserade, säger Alice Ehrlén.

ANNONS

TT: Varför tycker ni att majblomman är viktig?

- Den hjälper barn att ha råd med cyklar och så, säger Youssef Jawady.

Organisationen Majblomman arbetar sedan 1907 med att förbättra barns villkor, och insamlingen bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Förra året lyckades man samla in hela 64 miljoner kronor som i huvudsak kom att finansiera olika typer av fritidsaktiviteter och kläder, berättar Majblommans nya generalsekreterare Tove Lindahl Greve.

- När man inte har råd att vara med på fritidsaktiviteter så hamnar man utanför, och det blir en stress för barnen. Vi ser både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser av att inte ha samma förutsättningar som sina kompisar, säger hon.

TT

Fakta: Majblomman

Sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Insamlingen bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor.

Cirka 650 lokalföreningar ingår i organisationen, och alla består av personer som arbetar ideellt.

Majblomman ger bidrag till enskilda barn, skolaktiviteter och forskning om barn och driver också ett sommarläger.

Källa: Majblomman

ANNONS