Här är påskmaten som har ökat minst i pris

Påskveckan står för dörren. Då presenterar SCB nya prisjämförelser för påskmaten. Äggen, som brukar prissänkas under högtider, ökar allra mest. I andra änden finns den gravade och rökt laxen. Här är alla siffrorna.

ANNONS
|

Snart är det påsk. Då passar SCB på att presentera nya prisjämförelser för den klassiska påskmaten, som sill, lamm och kyckling. Totalt sett har livsmedelspriserna stigit med 22 procent under den senaste 12-månadersperioden, enligt SCB:s konsumentprisindex.

Siffrorna för några av de mest klassiska påsktillbehören har ökat mellan 10 och 30 procent.

Carl Mårtensson är prisstatistiker på Statistiska centralbyrån. Han säger att den prisökning som sticker ut mest från det senaste året är ägget. Ägget har stigit med 31 procent mellan februari 2022 och februari 2023.

Prisförändringen som förvånar mest

– Kollar man på längre sikt är det väl gravad lax, ägg och sill som har ökat mer än livsmedelssnittet har ökat, säger Carl Mårtensson.

ANNONS

Om statistiken

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige.

Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar. I statistikdatabasen finns statistik om prisutvecklingen för såväl övergripande varu- och tjänstegrupper som för enskilda produkter.

Källa: SCB.

Det som förvånar honom mest i siffrorna är just äggpriserna, som han menar antingen brukar sjunka eller ligga oförändrat i pris under högtider som påsk och jul.

– Samtidigt är ägg ändå fortfarande relativt billigt jämfört med mycket annat. Samma sak med potatisen. Det är den produkt av de vi har tittat på som har ökat mest den senaste 20-årsperioden, men är också fortfarande relativt billig.

Fiskpriserna har gått upp mest – under 20 år

Av de klassiska påskprodukterna är det den gravade och rökta laxfilén som har ökat minst i pris under den senaste tolvmånadersperioden. Kring det har Carl Mårtensson en förklaring.

Carl Mårtensson är prisstatistiker på Statistiska centralbyrån.
Carl Mårtensson är prisstatistiker på Statistiska centralbyrån. Bild: SCB

– Kollar man 20 år bakåt i tid har fiskprodukter ökat mycket i pris och har så att säga kanske redan haft sin ökning. 10 procents prisökning på lax kan fortfarande vara mycket i kronor räknat, säger prisstatistikern på SCB.

Förutom ägg är det kycklingen bland påskmaten som har stigit mest. Här har priset under det senaste året gått upp med 25,7 procent.

ANNONS