Polis griper in mot motdemonstranter under en sammankomst av Salwan Momika, som bränt Koranen många gånger. Bild från ett tillfälle i Malmö i september förra året.
Polis griper in mot motdemonstranter under en sammankomst av Salwan Momika, som bränt Koranen många gånger. Bild från ett tillfälle i Malmö i september förra året. Bild: Johan Nilsson/TT

Iran bakom stor cyberattack i Sverige

Iranska staten låg bakom ett grovt dataintrång i Sverige förra sommaren. Personerna bakom intrånget befinner sig i Iran och att begära dem anhållna eller häktade i sin frånvaro och få dem utlämnade bedöms omöjligt.
– Det är inga personer vi kan komma åt, säger åklagare Mats Ljungqvist.

ANNONS

Runt 15 000 svenskar vaknade förra sommaren till ett sms där de uppmanades hämnas på koranbrännare:

”De som förolämpade Koranen måste få sota för sitt arbete. Vi erbjuder er att skicka hämndbilder av dessa demoner."

Bakom meddelandena låg en iransk cybergrupp som hackat sig in i en svensk sms-tjänst och agerade på uppdrag av regimen i Teheran, enligt åklagare Mats Ljungqvist.

– Vi kan se att operationen utfördes av iranska revolutionsgardet (IRGC).

"Höjde tonläget"

Angreppet startade 21 juli då hackarna tog sig in i företaget och började förbereda attacken. De tog över det administrativa verktyget och fick åtkomst till 15 000 telefonnummer. Morgonen 1 augusti gjordes massutskicket.

ANNONS

Sverige befann sig då, sommaren 2023, mitt i en stökig Natoprocess och skakades av flera koranbränningar som orsakat våldsamma protester världen över. Bland annat hade svenska ambassaden i Bagdad stormats.

– Det skedde vid en tidpunkt när det rådde stark polarisering kring koranbränningar. Det här var ett försök att spä på det ytterligare, säger Ljungqvist.

Lyckades de med det?

– Det vill jag nog säga. Delvis lyckades de. Till följd av det här så höjdes tonläget markant.

– Efter 1 augusti kunde vi se en ökad polarisering mellan de grupper som var mot koranbränning och de som stöttade koranbränningarna.

"Så säker man kan vara"

Förundersökningen som bedrivits av Säpo har, utöver att visa att iranska staten via IRGC ligger bakom specialoperationen, kunnat identifiera de individer som låg bakom själva attacken. Ljungqvist vill inte precisera exakt hur många personer som identifieras men säger att det är "under fem".

Hur säkra är ni på att Iran ligger bakom?

– Förundersökningen, anser vi, har visat vilka det är som ligger bakom det här. Vi är så säkra man kan vara.

Identifierade

Trots det lades förundersökningen ned i april. Personerna befinner sig i Iran och att begära dem anhållna eller häktade i sin frånvaro och få dem utlämnade bedöms omöjligt.

ANNONS

– Det är inga personer vi kan komma åt.

Preskriptionstiden för brottet är tio år och fram tills dess kan personerna gripas om de kommer till Sverige eller länder Sverige har ett samarbete med.

ANNONS