Socialminister Jakob Forssmed ger en uppdatering om marburgviruset vid en pressträff på torsdagen.
Socialminister Jakob Forssmed ger en uppdatering om marburgviruset vid en pressträff på torsdagen. Bild: Oscar Olsson/TT

Marburgvirus klassas som samhällsfarligt

Svenska myndigheter höjer beredskapen med anledning av det pågående utbrottet av marburgvirus i Rwanda. Det dödliga viruset ska klassas som samhällsfarligt, meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD).

ANNONS

– Regeringen planerar att fatta beslut om att klassificera marburg som en samhällsfarlig sjukdom i morgon bitti på ett extra regeringssammanträde, säger Forssmed vid en pressträff på torsdagen.

I dagsläget klassas viruset som allmänfarligt. En omklassificering möjliggör så kallade extraordinära smittskyddsåtgärder. Det innebär bland annat att ett område kan spärras av, exempelvis delar av Arlanda eller en tågstation, och att patienter kan hållas isolerade.

I Rwanda gick larmet om ett utbrott den 27 september och landets myndigheter rapporterar om 36 bekräftade fall, varav 11 dödsfall. Majoriteten av de smittade är sjukvårdspersonal.

Tyskt fall negativt

Ett misstänkt fall i Tyskland, det hittills enda i Europa, har visat sig vara negativt.

ANNONS

– Det är mycket glädjande, men ingen anledning att luta sig tillbaka. Marburg är en sjukdom med hög dödlighet som kan orsaka vad som kallas blödarfeber, säger Forssmed och betonar att det inte finns några rapporterade eller misstänkta fall i Sverige.

Regeringen har inga siffror över hur många svenskar som befinner sig i Rwanda just nu, men uppskattar att mellan 3 000 och 5 000 svenskar reser till landet varje år.

– Det gör att det finns en risk att den här sjukdomen kan komma till Sverige, säger Jakob Forssmed.

Den som kommer från Rwanda och upplever symtom uppmanas att inte bege sig till sjukvården utan ringa 1177.

Låg risk globalt

Deltog vid pressträffen gjorde även statsepidemiolog Magnus Gisslén, som konstaterade att inresekontroller inte ger någon effekt. Utresekontroller med temperaturmätning av det slag som nu finns i Rwandas huvudstad Kigali gör dock att personer som känner sig sjuka i högre grad avstår från att resa, säger han.

Världshälso­organisa­tio­nen (WHO) bedömer risken för ett globalt utbrott som låg. Risken bedöms dock som mycket hög i Rwanda och hög i den kringliggande regionen.

Viruset har fått sitt namn efter den tyska universitetsstaden Marburg, där det första utbrottet noterades år 1967. Sedan dess har det skett ett tiotal utbrott, främst i södra och östra Afrika.

ANNONS

Smittan sprids till människor via fladdermöss.

Fakta: Marburgviruset

Marburgvirus är ett RNA-virus tillhörande familjen filovirus, som orsakar blödarfeber (hemorragisk feber).

Viruset upptäcktes för första gången 1967, med samtida utbrott i tyska Marburg och Frankfurt samt i Belgrad. Laboratoriepersonal som arbetade med organ från försöksapor importerade från Uganda smittades och sju personer avled.

I dag antas marburg spridas från flyghundar (en familj i ordningen fladdermöss) till människa, och därefter från människa till människa via blod eller andra kroppsvätskor.

Inkubationstiden varar från två dagar till tre veckor. Runt en vecka efter de första symtomen utvecklas ofta viruset till blödarfeber, vilket innebär att blodkärlens väggar skadas och den smittade börjar blöda både invärtes och utvärtes. Dödligheten vid tidigare utbrott har legat på mellan 24 till 88 procent.

Sjukdomen ingår i gruppen virala hemorragiska febrar tillsammans med exempelvis ebolafeber, denguefeber, lassafeber och gula febern. I Europa är virala blödarfebrar ovanliga, även om sorkfeber formellt tillhör gruppen.

Sedan 1967 har ett tiotal större utbrott av marburgviruset rapporterats i södra och östra Afrika. I det värsta utbrottet hittills, i Angola 2004–2005, avled 227 av 252 smittade personer.

Källor: Världshälso­organisa­tio­nen och Folkhälsomyndigheten

ANNONS